Băile Olănești – Vârful Gera

  • Dificultate. Mare
  • Durata. 8 - 9h
  • Lungime traseu. 19,6 Km
cruce-albastra

Iarna nu se recomandă pe porţiunea Şaua La Lac – Vf. Gera

Locuri de adăpost

Adăpost Şaua Prislopel

Puncte de alimentare cu apă

Şaua La Lac, Şaua Hădărău, Stâna Bătrână

Descriere

Este unul dintre cele 4 trasee care fac legătura între Băile Olăneşti şi Parcul Naţional Buila-Vânturariţa.

Traseul porneşte din centrul staţiunii (430 – 520 m) pe şoseaua care urcă pe lângă parc spre Izvorul nr. 24. La circa 2 km ajungem în dreptul taberei şi cabanei Comanca. Înainte de podul de peste Râul Olăneşti întâlnim indicatorul care marchează intersecţia cu traseele nr. 14 marcat cu bandă galbenă şi nr. 16 marcat cu triunghi galben, care urcă pe Valea Olăneşti. Traseul este comun cu traseul nr. 15 marcat cu cruce roşie (vezi descriere), până în Şaua La Lac.

Din Şaua La Lac pornim pe drum către Cabana Cheia şi de unde drumul forestier face o curbă la stânga în ac de păr, îl părăsim şi începem să urcăm pe un drum de tractor, printr-o rarişte, mai întâi înspre nord, apoi înspre nord-est.

După 10 minute ajungem într-o culme, aproape de drumul de tractor (în dreapta exploatare silvică), de unde urcăm pe aceasta prin pădure. În 15 minute ajungem într-o şa, la poalele abruptului calcaros, de unde schimbăm din nou direcţia de mers înspre nord-est. Poteca se strecoară printre stâncile de calcar, ocolind Muntele Stogu, pe la bază.

Trecem de o altă şa, aflată în estul Muntelui Stogu (Şaua Hădărău), de unde ne îndreptăm spre vest. Traversăm o vale cu izvor şi ieşim în culme, într-o altă şa, aflată de astă dată la nord de Muntele Stogu.

De aici traseul continuă înspre nord, pe Muchia Hădărău şi prin dreapta acesteia şi ajungem după 15 minute într-o poieniţă unde se văd resturile unor stâlpi de funicular. La 100 m se află o altă poiană, unde întâlnim intersecţia (indicator) cu traseul nr. 18 (vezi descriere), marcat cu triunghi roşu, care urcă de la Cabana Cheia şi merge împreună cu traseul nostru până în culmea principală a Munţilor Căpăţânii.