Satul Pietreni – Cabana Cheia

  • Dificultate. Medie
  • Durata. 7 - 8h
  • Lungime traseu. 17.1 Km
triunghi-rosu

Iarna este interzis pe portiunea Muntele Cacova – Curmatura Comarnice

Locuri de adapost

Refugiul Scarisoara, Stana Scarisoara, Stanele Cacova, Refugiul La Troita, Refugiul Piscul cu Brazi, Cabana Cheia

Puncte de alimentare cu apa

Refugiul Scarisoara, Stanele Cacova, La Troita, Izvoarele din Dosul Builei, Poiana Comarnice

Descriere

Acest traseu traverseaza versantii nord-vestici ai Masivului Buila-Vanturarita si face legatura intre diversele poteci de acces la creasta. Este unul dintre cele mai frumoase trasee turistice din zona, care vara nu prezinta dificultati deosebite, insa iarna este interzis din cauza zapezilor abundente si persistente pe portiunea numita „Dosul Builei”, zona de sub versantii nord-vestici ai crestei.

Punctul de pornire il constituie Satul Pietreni, mai exact intersectia cu drumul catre Satul Barbatesti, punct in care se afla un panou informativ si un stalp indicator. Se porneste pe drumul dinspre nord, si dupa 100 m se ajunge la o intersectie de drumuri si trasee (stalp indicator). În stanga este drumul pe Valea Costesti (traseul nr. 3). Traseul nostru intra pe drumul forestier din dreapta, pe Valea Morii (Paraul Sec) si dupa 300 m se ajunge la o bariera si intrarea in Parcul National Buila-Vanturarita, marcata cu un panou informative. Initial drumul urmeaza firul vaii, apoi urca pe versantul sudic al vaii prin doua serpentine largi, trece apoi pe versantul vestic prin traversarea vaii in partea superioara a acesteia si ajunge la o ora de la plecarea din sat intr-o culme, unde intalnim limita parcului si traseul nr. 6 (indicator), marcat cu punct galben, care urca din Satul Barbatesti. Din acest punct traseul are o portiune comuna cu traseul nr. 6. De aici parasim drumul forestier care continua in stanga si urcam inspre nord pe poteca de pe culme, pe care ajungem in 10 minute in Poiana Scarisoara. Aici se afla un refugiu, izvor, panou informativ si spatiu de campare amenajat.

De la refugiu traversam poiana inspre est pana in culme, de unde ni se deschide o frumoasa priveliste catre muntii Cozia si Narat. Din culme schimbam directia spre nord, intram in padure ocolind si ajungem la zona stancoasa pe care o ocolim pe o brana pe la est. Dupa 100 m ajungem la o vale unde este o intersectie (indicator), de unde parasim in dreapta traseul nr. 6 care merge spre Patrunsa. Urcam in stanga pe un valcel si iesim in culme intr-o poienita. De aici urcam pe culme inspre nord-vest, intram pentru putin timp in padure, pentru a iesi apoi intr-o alta poiana, mai mare, Poiana Soprul Tolii (circa 1175 m), unde se afla o stana parasita ce poate servi ca adapost. Intram din nou intr-o padure rara de fag, traversam o mica sa de unde se vede in stanga drumul forestier, apoi urcam pe poteca inspre nord pana iesim la golul alpin din Muntele Cacova in dreptul stanei La Vacarie. Aici gasim si apa la izvor. De la stana schimbam directia inspre vest, traversam o vale pe la baza unui versant cu grohotis si urcam in culme in dreptul unei doline langa care se afla stana din Cacova. De la stana urcam spre nord pana in creasta, unde intalnim un indicator ce marcheaza intersectia cu traseul crestei Buila-Vanturarita, traseu marcat cu punct rosu. De aici se poate cobori in Valea Costesti pe versantul nord-vestic al Muntelui Cacova. Urmam creasta pe o portiune scurta in cere cele doua trasee merg impreuna, pana intalnim un alt indicator, de unde coboram din creasta pe versantul nord-vestic al acesteia. Se coboara in padure pana la baza abruptului, de unde poteca noastra continua sa inainteze inspre nord-est pe sub abrupturile muntilor Cacova si Piatra, in general pe curba de nivel. Dupa 20 minute ajungem la o noua intersectie marcata cu stalp indicator, de unde coboara in stanga spre Valea Costesti traseul nr. 6 marcat cu punct galben. Urmeaza o mica portiune de urcus lejer, pe traseu marcat si cu punct galben, pana in punctul numit La Troita, sub Curmatura Builei. Aici se afla un mic refugiu, o troita, un izvor cu apa rece si un stalp indicator marcand desprinderea traseului nr. 6 marcat cu punct galben, care urca in Curmatura Builei.

Traseul nostru continua pe aceeasi directie inspre nord-est, avand in stanga paduri tinere de amestec, iar in dreapta stancariile muntilor Buila si Stevioara, vaile abrupte si salbatice care coboara din creasta, impadurite cu molizi seculari sau inverzite de jnepeni. In 15 minute ajungem intr-o rariste, de unde se vede in stanga stana din Dosul Builei. De aici poteca incepe sa urce mai accentuat printre stanci prabusite pana in Poiana de Piatra (circa 1610 m), un loc deosebit de pitoresc, de unde ni se deschide o priveliste deosebita spre abruptul injnepenit. Traversam poiana si intram in padurea de molid, trecem cateva valcele si dupa 20 minute iesim intr-o alta poiana, mai mica si mult mai abrupta decat Poiana de Piatra, numita Poiana Fata Piscului sau Poiana Frumoasa (circa 1530 m). O traversam si dupa alte 20 minute prin padurea de molid ajungem in a treia poiana: Piscul cu Brazi. Este cea mai mica dintre cele 3 poieni importante din Dosul Builei, insa foarte pitoreasca. In partea superioara a acesteia se afla si un refugiu amenajat intr-o veche stana, la care se ajunge urcand inspre sud. Din poiana intram iarasi in padure, traversam o vale mai mare, unde se afla si un izvor care nu seaca, apoi dupa un urcus lejer de 15 minute ajungem in Curmatura Comarnice (1525 m) intr-o poienita. Aici ne intersectam cu traseul nr. 17 (indicator), marcat cu banda albastra, care urca de la Cabana Cheia (pe unde urmeaza sa coboare si traseul nostru) spre creasta principala a Muntilor Capatanii. Din poienita coboram inspre est pe o poteca printre molizi si in 5 minute ajungem in Poiana Comarnice, in care se mai vad resturile unei stane. Aici se afla o noua intersectie marcata cu stalp indicator, de unde incepe traseul nr. 10 marcat cu punct galben, care urca in creasta in Curmatura Oale si coboara la Schitul Pahomie.

Din poiana coboram in cca. 2 ore la Cabana Cheia. Poteca merge mai intai inspre nord prin padurea de molizi, coborand usor, pentru ca apoi sa-si schimbe directia inspre est pe versantul sudic al Vaii Comarnice. Ajungem intr-un platou impadurit cu molizi, coboram in continuare spre est, trecem prin stanga unei poieni – Poiana „Cu Bulbuce” (cca. 1320 m), aflata intr-o zona depresionara si dupa scurt timp ajungem la un vechi drum de tractor. De aici singura dificultate o constituie vegetatia arbustiva abundenta care se afla pe drum. Coboram pe serpentinele drumului (8 curbe la dreapta) pana la parau, de unde poteca il urmeaza pe acesta coborand usor pana la cabana.