Rucsacul pentru drum
Una dintre problemele esentiale este necesarul alimentar.
Chiar si alpinistii cu experienta au probleme cand trebuie sa faca bagajul de alimente, necesar pentru o perioada de 6 – 10 zile sau chiar mai mult. „De multe ori vezi ca unul cara si se scalda in sudoare proprie, carand o sumedenie de paini care dupa scurt timp se usuca si trebuiesc sparte cu pioletul, iar altul cara inutil un sac de cartofi, legume si fructe, crezand ca poate trai numai din acestea. Altii cred ca numai cu cateva conserve de carne si sardine, poate trai deoarece contin calorii si sunt alimente scumpe. Iar cand bagajul este gata, constata ca ar fi bine ca totul sa fie carat de un asin, iar dupa un timp constata ca a carat multe lucruri inutile, lipsindu-i unele care ar fi fost folositoare”.
Deci in functie de traseu, durata, anotimp, varsta drumetului, calculati necesarul si evitati: condimentele, excitantele si ALCOOLUL. Stiti care este impartirea optima a greutatii la impachetarea ranitei pentru ture lungi, fara o oboseala prematura?
Jos vom pune lucrurile usoare (sac de dormit, salteaua izolatoare), apoi vin lucrurile cu greutatea medie, iar in dreptul omoplatilor se vor pune cele mai grele. Deasupra si de alungul exteriorului vom pune iar lucrurile usoare!
Sa-mi arati ranita ta si eu iti voi spune, cine esti si cum mergi! Sursa: Viata Muntilor, anul IV, nr.1(12), octombrie 1994 -p.8 de Walter Gutt (vicepresedinte A.G.M.R. – Asociatia Ghizilor Montani din Romania).
O mica trusa de medicamente pentru drumetii montane nu trebuie sa lipseasca nici unui turist. Ce trebuie sa contina? Aspirina + Vitamina-C (legate de Midocalm sunt decontractante), Algocalmin, Saprosan, Biseptol, comprese sterile, fasa elastica, leucoplast antiseptic. Alaturate Bioxiteracorului si Ferogenului Vitamina C este un energizant foarte bun si reduce consumul de apa, inlaturand momentan setea.