Parcul Național Cozia

Lectură: 2 minute

Parcul National Cozia se afla situat in partea central-sudica a Carpatilor Meridionali, marginit la nord de Depresiunea Lovistei, stravechea Terra Loystha, o vasta arie incarcata de istorie, cu multe localitati, organizate odinioara in tinutul lui Seneslau, unde populatia continua traditiile si obiceiurile stravechi.

La vest, Parcul National Cozia este separat de restul Muntilor Capatanii prin culmile: Frasineiului, Dosul Pamantului si Valea lui Stan. La sud, parcul este delimitat de dealurile subcarpatice prin Depresiunea Jiblea-Berislavesti. La est, versantii abrupti ai Coziei, impunatori ai Sturului si Pietrei Soimului, il delimiteaza de Muscelele Topologului prin Saua Grosilor si mai la nord, se invecineaza cu Depresiunea Poiana.

Fata de depresiunile inconjuratoare ce au inaltimi relativ mici (500-700 m), Masivul Cozia (Vf. Ciuha Mica – 1629m) se detaseaza net, aparand din departari ca o cetate de stanca cu abrupturi, cu contraforturi si cu o multime de turnuri marginale si interioare. Aceasta arie muntoasa este strabatuta, pe directia nord-sud, de apele raului Olt, care a sculptat defileul Gura Lotrului-Cozia.

Teritoriul Parcului National Cozia este cuprins aproximativ intre: 24°10 si 24°26 longitudine estica, si 45°16 si 45°24 latitudine nordica.

Accesul in Parcul National Cozia se face in principal prin DN 7 (E 81), care este una din legaturile capitalei cu restul Europei. Distantele fata de principalele orase din apropierea Parcul National Cozia sunt de: 25 km pana la Ramnicu Valcea si 45 km pana la Sibiu. Distanta pe DN7 (E 81) pana la Bucuresti este de 200 km.