Schitul este situat în comuna Bărbătești din județul Vâlcea, la 7 km depărtare de sat și are hramul „Cuvioasa Paraschiva”, de la numele mamei Episcopului Clement.
Accesul la acest așezământ se poate face pe DN 64A, Râmnicu Vâlcea – Băile Olănești, trecând prin Păușești – Măglași, virând la stânga spre satul Cheia, apoi pe Valea Cheii, pe drumul forestier care duce către Schitul Pahomie.
De la Schitul Pahomie accesul rutier mai este posibil doar 3 km, după care drumul continuă pe cărări de munte, pentru încă aproximativ 2 km.
Acest schit a fost construit în 1740 de către Episcopul Clement al Râmnicului în amintirea faptului că aici a fost născut de mama sa Paraschiva Modoran din Pietrarii de Jos, fugară peste munte de frica unei invazii turcești, adăpostindu-se la poalele muntelui Buila, în locul numit astăzi Pătrunsa.
Schitul a fost distrus în urma căderii unei stânci, fiind refăcut în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, de postelnicul Dumitru, protopopul Pietraru și postelnicul Ion Bărbătescu, probabil urmași ai Episcopului Clement.
În anul 1895, schitul a fost iarăși părăsit și lăsat fără slujitori, dar a fost readus la viață între anii 1934-1935 și resfintit în ziua de 23 august 1936, prin truda ieromonahului Veniamin Grigorescu.
Actuala construcție datează din sec. XIX iar pictura în stil Brâncovenesc cu influențe populare (vezi Sf. Dumitru, Sf. Gheorghe pictat deasupra intrării la pridvorul exterior).
Biserica a suferit modificări în 1963 și 1977 când a fost construită casa starețului Veniamin Grigorescu (1935-1975) și Paul Niculescu 1975-1990, atunci fiind închis pridvorul și biserica acoperită cu tablă.
Schitul se păstrează astăzi în stare bună și este declarat monument istoric.