Localizare 0723572894

Schitul Pătrunsa

Schitul Pătrunsa – Bărbătești / Vâlcea

Schitul este situat in comuna Barbatesti, judetul Valcea, la 7 km departare de sat si are hramul „Cuvioasa Paraschiva”, de la numele mamei episcopului Climent.

Accesul la acest așezămant se poate face pe DN 64A, Ramnicu Valcea – Baile Olanesti, trecand prin Pausesti-Maglasi, virand la stanga spre satul Cheia, apoi pe Valea Cheii, pe drumul forestier care duce catre Manastirea Pahomie. De la Manastirea Pahomie accesul rutier mai este posibil doar 3 km, dupa care drumul continua pe carari de munte – aprox. 2 Km.

Acest schit a fost construit in 1740 de catre Episcopul Climent al Ramnicului in amintirea faptului ca aici a fost nascut de mama sa Paraschiva Modoran din Pietrarii de Jos, fugara peste munte de frica unei invazii turcesti, adapostindu-se la poalele muntelui Buila, in locul numit astazi Patrunsa.

Schitul este distrus in urma caderii unei stanci, fiind refacut in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, de postelnicul Dumitru, protopopul Pietraru si postelnicul Ion Barbatescu, probabil urmasi ai episcopului Climent.

In anul 1895, schitul a fost iarasi parasit si lasat fara slujitori, dar a fost readus la viata intre anii 1934-1935 si resfintit in ziua de 23 august 1936, prin truda ieromonahului Veniamin Grigorescu.

Actuala constructie dateaza din sec. XIX iar pictura in stil Brancovenesc cu influente populare (vezi Sf. Dumitru, Sf. Gheorghe pictat deasupra intrarii la pridvorul exterior).

Biserica a suferit modificari in 1963 si 1977 cand a fost construita casa staretului Veniamin Grigorescu (1935-1975) si Paul Niculescu 1975-1990, atunci fiind inchis pridvorul si biserica acoperita cu tabla.

Schitul se pastreaza astazi in stare buna si este declarat monument istoric.