Mănăstirea Cornetu

Mănăstirea Cornetu – 2,4 km de Călinești, 12 km de Brezoi / Vâlcea

Fost schit de calugari, azi Manastirea Cornetu cu hramul „Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul” este amplasata pe soseaua Ramnicu Valcea – Sibiu, la cca 50 km nord de Ramnicu Valcea, in satul Calinesti, oras Brezoi, la 2 km de gara Cornetu, pe linia de cale ferata Ramnicu Valcea – Sibiu.

A fost ctitorit de vornicul Mares Bajescu si sotia sa Maria, in anul 1666. Altarul a fost pictat in 1741. In 1808 a fost distrus de un incendiu, fiind refacut si zugravit in 1835. In anul 1898 s-a construit calea ferata si tunelul care trece pe sub portile din fata bisericii, fiind necesara demolarea chiliilor. Din vechile cladiri a ramas numai un foisor, zidurile si turnul de aparare de la nord si est de biserica. Cupola si o parte din altar au fost daramate in 1916-1918 si refacute intre anii 1923-1925. Ultima restaurare a acestui monument istoric s-a facut in anul 1960 de catre Directia Monumentelor Istorice. Pictura este lucrata in fresca, altarul fiind pictat in 1761 de pictorii Radu, Mihail si Iordache, iar naosul si pronaosul in 1835 de staretul Irinarh.

Biserica este inalta, cu ziduri foarte groase din piatra. Interiorul este compartimentat in altar, naos si pronaos; are doua turle, una pe naos si a doua pe pronaos. Zidurile exterioare au alternanta de tencuiala si caramida aparenta. De jur imprejur se afla un brau inflorat prin vopsele.