Valea Lotrului incepe in dreptul oraselului Brezoi, la confluenta dintre Lotru si Olt. Ca sa ajungi aici, trebuie sa parcurgi superba Vale a Oltului pe soseaua E 81, fie ca vii dinspre Sibiu sau dinspre Ramnicu-Valcea. Urmam apoi indicatorul spre Voineasa, pe soseaua 7A, lasand in spate releul de televiziune care se inalta semet pe Muntele Cozia.
Izvorand din Lacul Galcescu (Masivul Parang), Lotrul separa Muntii Latoritei de cei ai Lotrului. Raul a fost „strunit”, prin numeroasele lacuri de acumulare care au facut din zona cea mai mare amenajare hidrografica din tara. Lacul Vidra, situat la o altitudine de 1.289 m, este rezervorul principal al sistemului hidro-energetic Lotru, colectand, prin tuneluri subterane de peste 150 km, apele afluentilor Lotrului si ale lacurilor de acumulare Petrimanu si Galbenu, de pe raul Latorita.
Localitatile de aici pastreaza numele unor astfel de viteji: Voineasa („fieful” haiducului Voinea), Valea lui Stan sau Petrimanu etc. Versantii abrupti, vagaunile neumblate ale muntilor si padurile intunecoase erau ascunzisuri perfecte pentru razvratitii vremurilor de demult.
Obisnuita cu maretia Oltului, pe care tocmai l-ai parasit, Lotrul poate parea la inceput un rau oarecare. Dar nu te lasa inselata, caci frumusetea locurilor nu se dezvaluie dintr-o data. Raul se arata cu zgarcenie. Il ghicesti cumva susurand printre pietrele din stanga soselei si pe sub pitorestile poduri de lemn suspendate pe cabluri metalice. Nu parasi totusi localitatea Brezoi, inainte de a fi incercat cateva trasee montane ce pornesc de aici. Unul duce pana in statiunea Baile Olanesti. La capatul altor doua, poti sa atingi Varfurile Valtureasa si Foarfeca.
In satul Valea lui Stan (la 3 km de Brezoi), localnicii confectioneaza interesante cosuri din scoarta de copac, care se vand fie la targul de duminica din Brezoi, fie in pietele din Ramnicu-Valcea.
In dreptul satului Malaia, o prima surpriza: barajul Bradisor. De aici, Valea Lotrului devine un spectacol. Soseaua este lipita de versantul estic al vaii, in timp ce capatul lacului abia se zareste. Peisajul iti taie rasuflarea. Lacul pare un petec de apa aflat pe fundul unei caldari imense. Versantii impaduriti se arunca parca in lac, iar pe vreme frumoasa, in zare se vad crestele inzapezite ale Masivului Sureanu. Merita sa te abati un pic spre Ciungetu, o localitate ce se desprinde, pe dreapta, din drumul principal. Aici se afla hidrocentrala Lotru-Ciunget si, tot de aici, incepe drumul asfaltat spre Lacul Petrimanu, trecand prin minunatele Chei ale Lotritei.
Revenind pe soseaua nationala 7A, spre Voineasa, treci prin pitorescul sat Valea Macesului, cu case risipite printre vii si livezi. De aici incepe un vechi drum strategic, construit de armata germana in 1916. Acesta strabate, in lung, Muntii Latoritei si se uneste cu soseaua nationala 67C Novaci-Obarsia Lotrului-Sebes.
Dupa inca 13 km, ajungi laVoineasa. Situata la o altitudine de 600-800 m, localitatea a devenit statiune – cea mai importanta de pe Valea Lotrului – dupa terminarea lucrarilor la hidrocentrala Lotru. Dar localitatea e mult mai veche, fiind atestata pentru prima data in-tr-un hrisov al lui Neagoe Basarab, de la 1520. Ca sa ajungi in statiunea propriu-zisa, trebuie sa parasesti soseaua si sa urci in serpentine stranse pe drumul strajuit de vilute si hoteluri cochete. Voineasa e renumita si pentru baza sa de tratament pentru diverse afectiuni ale sistemului nervos. Daca numeroasele drumetii spre varfurile din apropiere nu sunt pe gustul tau, poti incerca pescuitul de pastravi in raurile Lotru, Latorita, Voinesita sau in lacurile din imprejurimi: Bradisor, Petrimanu, Vidra.
Din Voineasa, soseaua urca spre Lacul Vidra si statiunea cu acelasi nume. Urcusul incepe brusc si te ia prin surprindere. Lotrul se pierde undeva in munti, in timp ce soseaua urca de-a lungul paraului Manaileasa, apoi coboara inspre lac. Statiunea se afla pe locul vechii colonii Puru, a celor care au construit barajul. Desi la Vidra se ajunge destul de greu, efortul merita. Cele cateva vile ale statiunii coboara in terase spre malul lacului. Linistea de aici cu greu poate fi egalata, iar lacul strajuit de munti sporeste frumusetea si salbaticia locului.
De la Vidra, drumul ajunge la Obarsia Lotrului, un complex turistic amplasat la punctul de intalnire dintre Muntii Latoritei, Parang si Sureanu. De aici se pleaca in numeroase trasee. Astfel, poti urma in continuare drumul spre Petrosani, sa urci spre izvoarele Lotrului si varfurile din imprejurimi ori dimpotriva, sa te inapoiezi pentru o partida de pescuit pe drumul care ajunge chiar langa Lacul Vidra.