Atracții turistice Călimănești Căciulata

Lectură: 2 minute

Cele mai interesante atracții turistice din Călimănești și Căciulata. Căciulata este o stațiune balneoclimaterică cu caracter permanent și poate fi vizitată tot timpul anului.

Poiana lui Căliman

Parc recent amenajat la intrarea în stațiunea Căciulata, pe partea dreaptă, pe sensul de intrare dinspre Călimănești. După parc, pe partea dreaptă, este amenajată o parcare pentru autoturisme.

Plimbare cu vaporașul

O atracție inedită în Căciulata o reprezintă plimbarea cu vaporașul pe râul Olt. Îmbarcarea se face de pe faleza din parcul Căciulata sau din spatele Tourist Shop Domnișoara (200 m în amonte de Mănăstirea Cozia).

Mănăstirea Berislăvești

MĂNĂSTIREA BERISLĂVEȘTI este situată la 8 Km de Călimăneşti și reprezintă un valoros monument de arhitectură feudală târzie ce merită să fie vizitat. Ansamblul monahal aflat pe malul stâng al râului Olt, în comuna Berislăveşti, are o datare cuprinsă între anii 1754 – 1762.

Cauți o piscină cu apă termală în Căciulata?

Încearcă hotelurile de mai jos. Sunt unități apreciate de turiști!

River Hotel & SPA

River Hotel & SPA

Piscină exterioară și parțial acoperită, cu apă termală în Căciulata, SPA cu saună.

Hotel Orizont Cozia

Hotel Orizont Cozia

Centru SPA cu piscină interioară cu apă caldă, mini-piscină cu apă sărată, dușuri cu hidromasaj și jacuzzi.

Hotel Izvoare

Hotel Izvoare

Piscină exterioară cu apă termală, o atracție permanentă în Căciulata!

Mănăstirea Cozia

Mănăstirea Cozia este situată în Căciulata, pe malul drept al Oltului, la 1,5 Km de debarcaderul din Parcul Central Căciulata. Este un important obiectiv de artă religioasă, ctitor fiind domnitorul Mircea cel Bătrân. Picturile a fost renovate în 1517, în vremea lui Neagoe Basarab, vreme în care s-a construit și fântâna care îi poartă numele.

În pronaos se găsesc mormintele voievodului Mircea și al monahiei Teofanei, mama lui Mihai Viteazul, călugarită dupa moartea fiului ei, decedată în 1605.

Castrul roman Arutela

Castrul Arutela a fost un castru roman situat între Păușa și Căciulata, construit între anii 137-138 d.Hr. Acesta a jucat un rol important în protejarea imperiului roman de invaziile barbare din nord-estul Daciei. Cercetările arheologice arată că a fost ocupat în mod continuu până în secolul al III-lea d.Hr.

Este atestată aici, în anul 138 d.Hr., o unitate de arcași sirieni „Surii sagittarii 191”, în perioada împăratului Hadrian. Un mic fragment din bronz descoperit în perioada excavațiilor a indicat prezența unui „librarius cohortis” I Hispanorum 192.

Mănăstirea Turnu

Mănastirea Turnu se află la 4 km de Căciulata, la poalele muntelui Cozia, nu departe de apele Oltului. În jurul culmii Turneanu din masivul Cozia, de-a lungul timpului, au existat multe sihăstrii, chilii săpate în stâncă, unele pâstrându-se până în ziua de azi.

Parcul Căciulata

Potrivit pentru momente de relaxare în vecinătatea falezei Râului Olt, parcul vă permite să admirați peisajul din imprejurimi, să accesați debarcaderul pentru plimbări cu vaporașul, sau să întreprindeți o scurtă plimbare pe „Promenada Oltului”, faleza care leagă parcul de complexele balneare.

Aqua Park Cozia din Căciulata

Parc acvatic cu piscine cu apă termală, acoperite și descoperite, deschis tot timpul anului. Locația perfectă pentru activități de inot și relaxare acvatică în orice anotimp.

Mănăstirea Stânișoara

Mănăstire amplasată la poalele masivului Cozia, pe versantul său sudic, pe teritoriul localității Călimănești. Accesul se face pe valea Păușa-Stânișoara pe direcția Nord, plecând din halta CFR Păușa-Căciulata, la aproximativ 6 Km, sau din stația CFR Turnu, pe directia est, la aproximativ 4 Km.

Aleea de cură balneară

Traseul de cură balneară unește Călimănești de Căciulata, printr-o alee pietonală de 2,3 km, amenajată prin pădure, care poate fi parcursă în aproximativ 40 de minute. Aleea porneste din Călimănești, din spatele izvorului 7 și se termină în spatele Hotelului Traian din Căciulata.

Cele mai importante atracții turistice din Călimănești Căciulata sunt concentrate pe o suprafață ce permite vizitarea lor chiar și într-o singură zi.

Despre Călimănești Căciulata

Calimanesti este un oras situat in partea central sudica a Romaniei, pe malul drept al Oltului, in Depresiunea subcarpatica Jiblea Calimanesti, la altitudinea de 260-280 m, 18 km distanta de municipiul Ramnicu Valcea, cu o populatie de 8.633 locuitori. Impreuna cu Caciulata, acesta alcatuieste statiunea Calimanesti Caciulata, statiune deschisa pe tot parcursul anului.

Hotel Central din Calimanesti
Hotel Central din Calimanesti

Clima din Călimănești Căciulata

Călimănești Caciulata beneficiaza de o clima specifica depresiunilor subcarpatice adapostite, fara variatii mari de temperatura, cu veri racoroase (in jur de 20°C in luna iulie) si cu ierni relativ blande (intre -1° si -5°C in luna ianuarie). Temperatura medie anuala din Calimanesti Caciulata este de 9° C. Precipitatii moderate (750-800 mm anual). Factorii de cura naturala sunt reprezentati de clima protectoare si izvoarele (descoperite in 1827) de ape minerale sulfuroase, clorate, bromate, cu sodiu, calciu, magneziu, in principal hipotonice, cu concentratie, compozitie chimica si temperatura variabile (mineralizare intre 0.5 si 11.5 gr/l; atermale, mezotermale 41°C, si hipertermale= 49.5°C).

Imagine din Calimanesti - Caciulata

Călimanesti Căciulata și indicații pentru tratament

Statiunea Calimanesti Caciulata este indicata in tratamentul bolilor digestive (gastrita cronica cu hipoaciditate, constipatie cronica, colita cronica), al bolilor hepatobiliare (dischinezie biliara, colicistita cronica care prezinta sau nu calculi, hepatita cronica, pancreatita cronica, starii postoperatorii in bolile ficatului), boli ale sistemului renal si urinar (litiasa la rinichi, pielonefrita cronica hermal = 41°C, and hypertherm al aparatului digestiv, infectii urinare), tulburari metabolice si nutritionale (diabet melitus, stari hiperuremice, obezitate), in afectiuni respiratorii (bronsita, traheobronsita cronica), in boli ale sistemului nervos periferic (pareza, sechele ale poliomielitei), stari reumatismale (spondiloza, artroza, poliartroza, tendinita), stari posttraumatismale (dupa entorse, luxatii si fracturi), boli ginecologice (sindrom ovarian cauzat de menopauza), boli O.R.L. (rinosinuzita cronica, laringita cronica alergica etc.), boli dermatologice, cardiovasculare si de alta natura.