Atracții turistice Călimănești Căciulata

Lectură: 2 minute

Cele mai interesante atracții turistice din Călimănești și Căciulata. Căciulata este o stațiune balneoclimaterică cu caracter permanent și poate fi vizitată tot timpul anului.

Poiana lui Căliman

Parc recent amenajat la intrarea în Stațiunea Căciulata, pe partea dreaptă, pe sensul de intrare dinspre Călimănești. După parc, pe partea dreaptă, este amenajată o parcare pentru autoturisme.

Mănăstirea Cozia

Mănăstirea Cozia este situată în Căciulata, pe malul drept al Oltului, la 1,5 Km de debarcaderul din Parcul Central Căciulata. Este un important obiectiv de artă religioasă, ctitor fiind domnitorul Mircea cel Bătrân. Picturile a fost renovate în 1517, în vremea lui Neagoe Basarab, vreme în care s-a construit și fântâna care îi poartă numele.

În pronaos se găsesc mormintele voievodului Mircea și al monahiei Teofanei, mama lui Mihai Viteazul, călugarită dupa moartea fiului ei, decedată în 1605.

Mănăstirea Turnu

Mănastirea Turnu se află la 4 km de Căciulata, la poalele muntelui Cozia, nu departe de apele Oltului. În jurul culmii Turneanu din masivul Cozia, de-a lungul timpului, au existat multe sihăstrii, chilii săpate în stâncă, unele pâstrându-se până în ziua de azi

Mănăstirea Stânișoara

Manastire amplasata la poalele masivului Cozia, pe versantul sau sudic, pe teritoriul localitatii Calimanesti. Accesul se face pe valea Pausa-Stanisoara pe directia Nord, plecand din halta CFR Pausa-Caciulata, la aproximativ 6 km, sau din statia CFR Turnu, pe directia est, la aproximativ 4 km.

Parcul Căciulata

Potrivit pentru momente de relaxare în vecinătatea falezei Râului Olt, parcul vă permite să admirați peisajul din imprejurimi, să accesați debarcaderul pentru plimbări cu vaporașul, sau să întreprindeți o scurtă plimbare pe „Promenada Oltului”, faleza care leagă parcul de complexele balneare.

Aqua Park Cozia din Căciulata

Parc acvatic cu piscine cu apă termală, acoperite și descoperite, deschis tot timpul anului. Locația perfectă pentru activități de inot și relaxare acvatică în orice anotimp.

Aleea de cură balneară

Traseul de cură balneară unește Călimănești de Căciulata, printr-o alee pietonală de 2,3 km, amenajată prin pădure, care poate fi parcursă în aproximativ 40 de minute. Aleea porneste din Călimănești, din spatele izvorului 7 și se termină în spatele Hotelului Traian din Căciulata.

Calimanesti este un oras situat in partea central sudica a Romaniei, pe malul drept al Oltului, in Depresiunea subcarpatica Jiblea Calimanesti, la altitudinea de 260-280 m, 18 km distanta de municipiul Ramnicu Valcea, cu o populatie de 8.633 locuitori. Impreuna cu Caciulata, acesta alcatuieste statiunea Calimanesti Caciulata, statiune deschisa pe tot parcursul anului.

Hotel Central din Calimanesti
Hotel Central din Calimanesti

Clima din Calimanesti Caciulata

Calimanesti Caciulata beneficiaza de o clima specifica depresiunilor subcarpatice adapostite, fara variatii mari de temperatura, cu veri racoroase (in jur de 20°C in luna iulie) si cu ierni relativ blande (intre -1° si -5°C in luna ianuarie). Temperatura medie anuala din Calimanesti Caciulata este de 9° C. Precipitatii moderate (750-800 mm anual). Factorii de cura naturala sunt reprezentati de clima protectoare si izvoarele (descoperite in 1827) de ape minerale sulfuroase, clorate, bromate, cu sodiu, calciu, magneziu, in principal hipotonice, cu concentratie, compozitie chimica si temperatura variabile (mineralizare intre 0.5 si 11.5 gr/l; atermale, mezotermale 41°C, si hipertermale= 49.5°C).


Calimanesti Caciulata si indicatii pentru tratament

Statiunea Calimanesti Caciulata este indicata in tratamentul bolilor digestive (gastrita cronica cu hipoaciditate, constipatie cronica, colita cronica), al bolilor hepatobiliare (dischinezie biliara, colicistita cronica care prezinta sau nu calculi, hepatita cronica, pancreatita cronica, starii postoperatorii in bolile ficatului), boli ale sistemului renal si urinar (litiasa la rinichi, pielonefrita cronica hermal = 41°C, and hypertherm al aparatului digestiv, infectii urinare), tulburari metabolice si nutritionale (diabet melitus, stari hiperuremice, obezitate), in afectiuni respiratorii (bronsita, traheobronsita cronica), in boli ale sistemului nervos periferic (pareza, sechele ale poliomielitei), stari reumatismale (spondiloza, artroza, poliartroza, tendinita), stari posttraumatismale (dupa entorse, luxatii si fracturi), boli ginecologice (sindrom ovarian cauzat de menopauza), boli O.R.L. (rinosinuzita cronica, laringita cronica alergica etc.), boli dermatologice, cardiovasculare si de alta natura.