Salina Ocnele Mari

Lectură: 7 minute

Salina Ocnele Mari este situată la 7 km de municipiul Râmnicu Vâlcea și poate fi vizitată în orice anotimp!

Salina se află în localitatea Ocnele Mari, situată în județul Vâlcea, în partea central-sudică a României, în zona Subcarpaților Vâlcii. Salina a fost amenajată pentru vizitare, pentru turiștii care doresc să cunoască un loc deosebit. Zona de vizitare este amenajată la 225 de metri față de nivelul mării și se întinde pe o suprafață de aproximativ 20.000 de metri pătrați. Temperatura relativ constantă pe toata durata anului, oscilează ușor în jurul valorilor de 13 – 15 grade Celsius.

Punctul turistic al salinei Ocnele Mari cuprinde o biserică, un muzeu, restaurant, magazin de suveniruri, cramă, un teren de fotbal, teren de baschet, teren de tenis, masă de biliard, karting adulţi, locuri de joacă pentru copii (minigolf copii, air hockey, karting cu pedale).


  1. Ce poți face în salină?
  2. Cazare în apropiere
  3. Despre parcare
  4. Program de vizitare și tarife
  5. Indicații și contraindicații terapeutice
  6. Transport public
  7. Împrejurimi

Ce poți face în Salina Ocnele Mari?

Poți vizita câteva obiective interesante și poți petrece timpul din subteran sub forma unei activități sportive, de divertisment, sau ca timp petrecut în „centrul de sănătate”.

Biserica din Salina Ocnele Mari

Biserica amenajată în Salina Ocnele Mari este probabil cea mai mare biserică de acest fel din România. Biserica poartă hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și „Sfânta Varvara” – ocrotitoarea minerilor și a constructorilor. Clopotnița bisericii din Salina Ocnele Mari a fost sfințită în luna decembrie 2022.

Activități sportive în Salina Ocnele Mari

Terenuri de fotbal, baschet și volei în Salina Ocnele Mari

Aveți la dispoziție terenuri de fotbal, baschet și volei, care se pot închiria pentru activități sportive de grup.

Există posibilitatea de a juca tenis de masă și air hokey. Soluții excelente pentru a combina în mod armonios activități sportive cu posibilitatea de inhalare de aerosoli salini.

Patinoar în subteran

În subteran vă așteaptă și un patinoar cu suprafața de 300 mp. Patinoarul din salină poate fi folosit pe tot parcursul anului. În tariful de acces este inclus și tariful de închiriere a patinelor.

Activități recreative în Salina Ocnele Mari

Locuri de joacă pentru copii

Sunt amenajate mai multe locuri de joacă pentru copii, de la căsuțe de lemn la trambuline și tobogane gonflabile, teren de mini-golf.

Karting adulți și copii

Pista de karting cu pedale pentru adulți și copii vă așteaptă să pilotați pe circuitul special amenajat. Momente distractive pentru cei mici și pentru adulți.

Centrul de sănătate din Salina Ocnele Mari

Centrul de sănătate este amenajat sub forma de paturi cu saltele, scaune balansoar sau leagane. Astfel, petrecerea în salină a unor perioade mai lungi de timp, sa va face într-un mod comod – alături de o carte bună sau într-o discuție cu partenerii.

Cauți cazare în Ocnele Mari?

Unități de cazare în apropierea salinei, apreciate de turiști!

Casa Trușcă // 1,7 km

Casa Trușcă // 1,7 km

Confort şi dotări excelente, curte cu foişor şi grătar, ciubar cu apă sărată.

Casa Claus // 1,7 km

Casa Claus // 1,7 km

Curte cu foișor, loc de joacă pentru copii, condiții excelente.

Casa Maria // 1,6 km

Casa Maria // 1,6 km

Grădină cu foişoare, grătar, loc de joacă pentru copii, parcare proprie.

Mici expoziții de artă plastică amenajate în Salina Ocnele Mari

În galeriile salinei sunt amenajate mici expoziții de artă, sculpturi în sare sau în lemn. O mică colecție de obiecte de artă cu teme religioase este situată în proximitatea bisericii din salină.

Fast-food și cramă în salină

În cadrul salinei este amenajat un magazin de băuturi răcoritoare, fast-food și o cramă.

Magazin cu suveniruri

Se pot achiziționa obiecte specifice minelor de sare, obiecte decorative din sare, precum bulgări de sare, lămpi de sare și alte articole ce pot face obiectul unui suvenir sau amintire.

Microbuzul care transportă turiștii în subteran are locul de plecare și sosire în incinta Salinei din Ocnele Mari, loc amenajat special pentru turiști. Timp de mers al microbuzului din incinta salinei până la Punctul Turistic este de 10 min.

Program de vizitare și tarife Salina Ocnele Mari

Deoarece programul și tarifele pot suferi modificări și pentru a evita orice confuzie, te invităm să consulți pagina Sucursalei Exploatării Miniere Râmnicu Vâlcea

Programul oficial și tarife

Parcarea destinată vizitatorilor

  • 10 lei/ zi/ autoturism;
  • 5 lei/ zi/ autoturism – pentru abonați;
Salina Ocnele Mari

Salina Ocnele Mari este o atracție turistică populară, a cărei vizitare oferă și beneficii pentru sănătate:

  • Ameliorarea simptomelor astmului și bronșitei: Aerul sărat din interiorul salinei poate ajuta la ameliorarea inflamației și congestiei din căile respiratorii, ceea ce poate fi benefic pentru persoanele care suferă de astm sau bronșită.
  • Reducerea stresului și anxietății: Atmosfera relaxantă din saline, împreună cu efectul calmant al aerului sărat, poate ajuta la reducerea stresului și anxietății și la îmbunătățirea stării generale de bine.
  • Îmbunătățirea stării generale de sănătate: Inhalarea aerului sărat din Salina Ocnele Mari poate ajuta la stimularea sistemului imunitar și la îmbunătățirea sănătății generale a corpului.
  • Relaxare și odihnă: Vizitarea salinei poate fi o experiență relaxantă și plăcută, oferind o pauză de la ritmul obișnuit al vieții și o oportunitate de a vă concentra asupra stării de bine și de relaxare.

În incinta salinei Ocnele Mari există și un spațiu special amenajat pentru organizarea de evenimente festive.

Mențiuni vizitare

  • Un bilet este valabil pentru o singură intrare/zi.
  • Pentru fiecare bilet de vizitare achiziţionat, se acordă, gratuit, o mască de protecţie respiratorie.
  • Abonamentele se acordă pentru 5 zile, valabile pentru 5 intrări într-un interval de 7 zile consecutive. Excepţie fac abonamentele încheiate în zilele de miercuri, acestea fiind valabile pentru 5 intrări într-un interval de 5 zile consecutive.
  • Copiii mai mici de 3 ani au gratuitate. Accesul acestora se face în baza avizului/ recomandării medicului de familie sau pediatru. În lipsa acestuia se face pe răspunderea adultului însoțitor.
  • Reducerile de grup se acordă doar dacă se întruneşte numărul minim valabil la aceeaşi categorie (ex: 10 copii sau 20 adulţi); nu se acordă pentru grupuri mixte (ex: 6 adulţi şi 4 copii).
  • Reducerea pentru elevi se acordă dacă se prezintă carnetul de elev vizat la zi.
  • Reducerea pentru studenţi se acordă până la vârsta de 26 ani, în baza actului de identitate şi a legitimaţiei/carnetului vizate la zi.
  • Reducerea pentru pensionari se acordă dacă se prezintă talonul de pensie şi actul de identitate.

Indicații terapeutice

În salină sunt inhalați aerosoli salini prin care se tratează diverse afecțiuni în special afecțiunile respiratorii. Aerosolii sunt micro-particule aflate în suspensie într-un mediu gazos. Aerosolii salini sunt inhalați în mod natural de către curant pe ambele căi: nazal și oral (pe gură). Aerosolii salini de dimensiuni cuprinse între 0,5 – 0,9 microni, se depun pe căile respiratorii superioare: cavitatea bucală, cavitățile nazale, faringe. Aerosolii de dimensiuni mici, cei cu mărimi între 0,1 – 0,5 microni ajung în organele inferioare ale aparatului respirator: laringe, bronhii, bronhiole, alveole pulmonare.

Prin absorbția de către aceste organe, aerosolii salini realizează acțiunile de dezinfecție, fluidizare a mucoaselor, eliminarea toxinelor, refacerea elasticității membranelor celulelor, reducerea PH-ului pe ariile organelor de respirație, reducerea și gruparea micro-organismelor iritante. Prin inhalarea aerosolilor, căile respiratorii sunt curățate de focarele de infecție, prezente atat la adulți cât mai ales la copii, focare ce declanșeaza și întrețin numeroase boli respiratorii (în majoritatea cazurilor recidivante, devenind cronice) și prin a caror prezență, imunitatea organismului, scade treptat.

Sarea, prin natura sa este o substanță bactericidă, care nu permite dezvoltarea culturilor microbiene, comportându-se ca un dezinfectant. Prin depunerea și absorbția ionilor salini, la nivelul căilor respiratorii atât superioare cât și cele inferioare, conjugate și cu proprietatea puternic higroscopică, ia naștere efectul de diluție a depunerilor de impurități sau materie straină corpului uman (inclusiv microorganisme), care provoaca boli și disfuncții respiratorii, pornind de la simple răgușeli, bronșite și chiar astm.

Salinoterapia

Inspirarea de aerosoli salini este mai mult decât necesară, prin absorbția lor, acționând în primul rând direct asupra mucusului. Acestea duc la lichefierea și fluidizarea mucusului de pe căile respiratorii, realizând astfel extragerea materiilor străine dintre cilii și din micro-cavitățile tractului respirator, determinând astfel ușurarea progresivă și de lungă durată a respirației.

Persoanele din salină intră în contact prin intermediul pielii cu atmosfera încărcată cu aerosoli salini. Aceștia sunt absorbiți la nivelul pielii expuse, în proporții corespunzătoare absorbției oxigenului, umidității și desigur prin depunere/precipitare datorită umezelii și diferenței de temperatură a suprafeței pielii față de atmosferă.


Afecțiuni care se pot trata în Salina Ocnele Mari

  • Astmul bronsic (infecțios, alergic, extrinsec, intrinsec, mixt)
  • Infecțiile respiratorii (angine, faringite, traheo-bronșite, pneumonii, rinoadeuridite)
  • Bronșita astmatiformă
  • Bronsiectazie (fără hemoptizie)
  • Pneumoconioză
  • Traheobronșită cronică
  • Rinită cronică
  • Sinuzită maxilară / cronică
  • Bisinoză
  • Silicoza gr I și gr II
  • Polipoză faringiană
  • Amigdalită cronică
  • Insuficiența respiratorie restrictivă
  • Emfizemul pulmonar
  • Diverse tipuri de alergii
  • Nevroza
  • Starea de oboseală cronică
  • Alergiile

Indicații pentru folosirea eficientă a salinei

  • pentru persoanele sănătoase sau aparent sănătoase o expunere a organismului la atmosfera salină cca. 30 min. /zi pentru obținerea de rezultate de prevenție și mineralizare a organismului, timp de 12 – 18 zile o cură, care poate fi repetată ciclic la câteva luni sau ori de câte ori este necesar
  • pentru tratarea de răceli ușoare (tratament complementar), între 30 și 60 min. /zi, timp de minim 12 zile
  • pentru astmatici, depinzând de gradul de manifestare a bolii, 1 oră /zi, timp 24 – 30 zile/cură, cură care poate fi repetată ciclic, cu o durată de repaos de cca. 3 – 6 luni, sau ori de câte ori este nevoie
  • pentru diverse boli respiratorii, depinzând de gradul de manifestare a acestora, între 30 – 60 min /zi, timp de 14 – 24 zile /cură
  • în curele preventive, mai ales în perioadele de schimbare a anotimpurilor, când organismele sunt predispuse la îmbolnăviri, între 30 – 60 min. /zi timp de minimum 12 zile
  • în curele de remineralizare a organismului, în curele de întreținere, în curele de relaxare, în curele refacere, în curele de prevenție, etc. între 30 – 60 min. /zi
  • ori de câte ori se dorește min. 30 min. /zi

Contraindicații

  • Tuberculoza pulmonară
  • Micoze pulmonare
  • Cancer bronho-pulmonar
  • Boli infecto-contagioase
  • Hipertensiune arterială stadiul II
  • Boala BASEDOW
  • Cardiopatie cronica ischemică decompensată
  • Infarct miocardic recent
  • Angina pectorală cu crize frecvente
  • Cord pulmonar cronic decompensat
  • Epilepsie (+ alte afecțiuni neurologice ce evoluează cu pierderea stării de conștiență)
  • Claustrofobie
  • Sarcină avansată
  • Status asmaticus

Transport public Ocnele Mari

Transport Galex Cosimex srl
Râmnicu Vâlcea – Ocnele Mari – Slătioare – Lunca

Plecare Râmnicu Vâlcea
Autogara LEX-IM-POL

Luni – VineriSâmbătă – Duminică
5:55 S, L
6:30 S, L6:20 S, L
7:15 S, L7:25 S, L
8:15 S, L
10:15 S, L
12:15 S, L12:15 S, L
13:15 S, L
14:15 S, L14:15 S, L
15:15 S, L
16:15 S, L16:15 S, L
18:15 S, L
20:15 S, L
22:50 S, L22:50 S, L

Plecare Lunca – Slătioare
Stațiile microbuz

Luni – VineriSâmbătă – Duminică
5:40 L, 5:45 S5:40 L, 5:45 S
6:25 S, 6:30 L
7:00 S, 7-10 L6:50 S, 7:00 L
8:00 S, 8:10 L8:00 S, 8:10 L
9:00 S, 9:10 L
10:50 S, 11:00 L
12:50 S, 13:00 L12:50 S, 13:00 L
13:50 S, 14:00 L
14:50 S, 15:00 L14:50 S, 15:00 L
15:50 S, 16:00 L
16:50 S, 17:00 L
18:50 S, 19:00 L
20:50 S, 21:00 L
23:10 S, 23:15 L23:10 S, 23:15 L

Împrejurimi

În apropierea acestui obiectiv turistic poți găsi:

Park Aventura Buridava // 1,9 km

Park Aventura Buridava // 1,9 km

Parc de aventură în Ocnele Mari, vis-a-vis de Ștrandul „Fără Fund”.

Ștrandul din Ocnele Mari // 1,9 km

Ștrandul din Ocnele Mari // 1,9 km

Ștrand cu apă sărată, amenajat pe gura unei foste mine de sare.