Localizare

Râmnicu Vâlcea

Lectură: 8 minute

Municipiul Râmnicu Vâlcea este reședința județului Vâlcea, important centru economic și cultural al țării, este așezat în partea central-sudică a României, la confluența dintre râurile Olt și Olănești.

Ramnicu Valcea se intinde la est de dealul Capela, pana dincolo de cursul raului Olt, depasind spre sud confluenta acestuia cu apele raului Olanesti. Este marginit la sud de dealul Troian, iar la sud-vest de dealul Petrisor. La nord hotarul municipiului Ramnicu Valcea este marcat de dealul Cetatuia.

Orasul este amplasat pe terasele Oltului, care sunt evidentiate mai mult in partea de vest, deoarece in zona estica dealurile coboara pana aproape de firul apei. Se disting doua terase. in trecut, aglomerarea urbana era dispusa pe terasa superioara, datorita frecventelor inundatii pe care le producea Oltul.

Prin lucrarile de amenajare a raului si prin constructia barajelor, aria de locuit s-a extins si pe terasa inferioara, pericolul inundatiilor fiind inlaturat. Zonele vechi, cu constructii aflate aproape de albia minora a Oltului, sunt aparate de inundatii prin inaltimea mare a malurilor. Altitudinea medie a localitatii este de 240-260 m.

Municipiul Râmnicu Vâlcea este situat la intersectia paralelei 45°07′ latitudine nordica cu meridianul 24°22’21” longitudine estica la jumatatea distantei dintre Ecuator si Polul Nord, orasul se afla in plina zona temperata, cu cele mai favorabile conditii climaterice pentru sustinerea vietii. Pe aceeasi latitudine se mai afla: Torino (Italia), Bordeaux (Franta), Minneapolis (S.U.A.), Peninsula Crimeea si Delta Volgai. Ramnicu Valcea este amplasat in Subcarpatii Getici, la 18 km de defileul Oltului.
Palatul de Justitie
Palatul de justitie

In cadrul judetului, Municipiul Ramnicu Valcea este situat in partea central-estica, iar in Subcarpatii Getici se incadreaza in Subcarpatii Valcii intre Oltet si Topolog. Ramnicu Valcea este asezat intr-o zona depresionara (Horezu – Olanesti – Muereasca – Calimanesti – Berislavesti – Salatrucu – Dobriceni – Zmeureni).

La nord de largirea depresionara de la Râmnicu Vâlcea exista dealuri inalte de peste 700 m unde apar creste. In apropiere de oras atat pe stanga cat si pe dreapta Oltului predomina un asemenea relief de creste generat de vaile torentiale in conditiile unor structuri geologice monoclimale (L. Badea, 1955, si Mihaela Dinu, 1995).

parc-ramnicu-valcea-gio.ro-3
Vedere spre Bulevardul Tudor Vladimirescu

Distanta fata de principalele orase din jur este usor de parcurs, cu mijloace auto, reteaua rutiera din regiune fiind de curand refacuta si modernizata: Bucuresti (175 Km), Pitesti (60 Km), Craiova (123 Km), Sibiu (99 Km), Targu Jiu (115 Km), Slatina (100 Km). In cadrul retelei rutiere si feroviare Ramnicu Valcea este un loc important, el gasindu-se amplasat pe una din principalele cai rutiere internationale care leaga Europa Centrala de Peninsula Balcanica, respectiv pe DN 7 Bucuresti – Pitesti – Ramnicu Valcea – Sibiu, dar si pe drumurile nationale DN 67 Tg. Jiu – Horezu – Ramnicu Valcea si DN 64 Craiova – Dragasani – Ramnicu Valcea.

Nu exista aeroport, insa la punctul numit Malul Alb, la 4 Km departare de oras, exista un teren amenajat pentru decolarea – aterizarea avioanelor utilitare.

Ramnicu Valcea situat in „zona functionala carpato-dunareano-olteana, unitate a teritoriului tarii (judetele Mehedinti, Gorj, Olt, Valcea, Dolj) se caracterizeaza prin reteaua de localitati formate pe fondul unei retele dense de apa, cu lunci fertile de-a lungul carora s-au instalat de timpuriu cai de comunicatie lesnicioase si vechi asezari strategice” (V. Cucu). Din punct de vedere al zonarii economico-functionale municipiul este situat in zona cu profil economic complex a culoarului Oltului si axei Ramnicu Valcea Horezu. In plan zonal Ramnicu Valcea este amplasat in centrul de greutate al teritoriului judetului Valcea la jumatatea axelor principale nord-sud.


Râmnicul și imnul național

Revolutia de la 1848 a avut la Ramnicu Valcea un puternic ecou. Tabara militara organizata de generalul Magheru la Troianu – poarta sudica a Ramnicului, a reprezentat o garantie pentru victoria revolutiei, care a fost sarbatorita la 29 iulie 1848 „intr-o campie inconjurata cu arbori de la marginea orasului”, pe locul unde mai tarziu avea sa fie amenajata gradina publica Zavoi.

Sub steagurile revolutiei un cor condus de Anton Pann si o multime de entuziasti adunati sa serbeze triumful revolutiei au intonat cantece pline de armonie printre care si „Desteapta-te romane” ce avea sa devina imnul national al Romaniei.

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a poposit de doua ori la Ramnicu Valcea fiind intampinat cu multa caldura de locuitorii orasului care salutau astfel pe fauritorul Unirii Principatelor. Tributul de sange platit de ramniceni pentru cucerirea independentei tarii in 1877 a fost deosebit de greu, dar alaturi de jertfa celorlalti romani a constituit fundamentul Romaniei moderne. In cinstea acestor eroi a fost ridicat la poalele dealului Capela un impunator monument ce a devenit un simbol al orasului: Statuia Independentei, opera a sculptorului Ion Iordanescu sprijinit de un participant la acel razboi, doctorul Gheorghe Sabin ajuns prefect de Valcea.

In ambele conflagratii din prima jumatate a secolului al XX-lea locuitorii orasului si-au dat tributul de sange, au suferit aceleasi distrugeri si au avut aceleasi satisfactii sau necazuri ca toti ceilalti romani. Intre cele doua razboaie mondiale, Ramnicul s-a dezvoltat in primul rand din punct de vedere economic si cultural, populatia pastrandu-se totusi la un nivel aproape constant (10.000 locuitori).

Consiliul Județean - Râmnicu Vâlcea
Consiliul Județean – Râmnicu Vâlcea

Dupa 30 decembrie 1947 mica burghezie ce contribuise la cresterea economica a regiunii, precum si marile familii cu traditie in zona (Simian, Otetelisanu, Bratianu, Plesoianu, Hanciu, Lupas si Procopiu) dispar sau isi pierd cu totul influenta sub dictatura comunista. Apar prioritati noi, linistea urbei semipatriarhale fiind inlocuita de dezvoltarea exponentiala a unor cartiere muncitoresti menite sa adaposteasca o mana de lucru ieftina si usor de manipulat ideologic. Au fost distruse in acea perioada multe exemple de arta arhitectonica veche, pierzandu-se astfel, printr-o nepasare de neinteles, valori inestimabile.
In 1968 orasul redevine capitala de judet, este ridicat la rang de municipiu si ajunge un puternic centru industrial. De asemenea orasul inregistreaza o impresionanta dezvoltare demografica si urbanistica.


Râmnicu Vâlcea – Oraș european durabil

In luna iulie 2003, Directoratul General de Mediu din cadrul Uniunii Europene, reprezentat de doamna Comisar Margot Wallstrom, a acordat Primăriei Râmnicului Diploma „Oras European Durabil 2003” ca recunoastere a progreselor remarcabile obtinute in domeniul dezvoltarii durabile. Municipiul Râmnicu Vâlcea s-a remarcat intre cele 65 de aplicatii evaluate, participante la editia din anul 2003 a Competiției Orase Europene Durabile, fiind declarat finalist alaturi de alte 11 orase si provincii europene, intre care Oslo (Norvegia), Sevilia (Spania), Heidelberg (Germania), Helsinki (Finlanda), Botkyrka (Suedia), Escaldse Engordany (Andora), Ferrara (Italia), Kolding (Danemarca), Laigueglia (Italia), Provincia Modena (Italia), Nikolaev (Ukraina).

In cadrul schimbului de experienta desfasurat la Verona in perioada 5-7 Mai 2003, cu ocazia evaluarii finale, delegatia Ramnicului a prezentat rezultatele actiuniilor intreprinse de administratia locala in parteneriat cu societatea civila si sectorul privat in domeniul protectiei mediului, dezvoltarii economice si protectiei sociale.

In luna decembrie 2002, Municipalitatea din Dubai, Emiratele Unite ale Arabiei, Comisia Tehnica si Centrul Habitat din cadrul ONU au acordat, Primariei Ramnicului Diploma pentru cele mai bune practici in domeniul protectiei mediului pentru proiectul „Managementul inegrat al deseurilor municipale”.

Proiectul s-a remarcat intre 544 de aplicatii evaluate, participante la cea de a patra editie a Competitiei Internationale pentru cele mai bune practici privind protectia mediului, organizata in anul 2000 de municipalitatea din Dubai si ONU. Cele trei editii desfasurate pana in prezent numara peste 1100 de aplicatii din 115 tari.

In cadrul Summit-ului de la Johannesburg acelasi proiect al municipiului Ramnicu Valcea a fost desemnat (alaturi de alte 5 aplicatii) cel mai bun proiect din Europa Centrala si de Est in domeniul tehnologiei urbane.

Obiective turistice în Râmnicu Vâlcea

In Ramnicu Valcea la intersectia strazilor Colonel Badescu / Carol I se afla Muzeul de Arta „Casa Simian”, construita in 1940 si care a apartinut familiei Nae si Tita Simian. Elementele arhitectuale ale Casei Simian creeaza impresia unei vile italiene cu o superba gradina de vara. Muzeul gazduieste opere de arta ale unor artisti renumiti, precum: Grigorescu, Tonitza, Storck, Vermont, Ressu, Pallady, Tuculescu.

Vis-à-vis de Muzeul de Arta „Casa Simian” se afla Biblioteca Judeteana „Antim Ivireanul” care se remarca prin arhitectura sa unica in Oltenia avand o cupola-vitraliu. Biblioteca a fost inaugurata in anul 2004 si detine peste 400.000 de volume de carti, periodice, documente grafice si audio-vizuale disponibile in mai multe limbi de circulatie internationala.

In apropiere, cu acces din Calea Lui Traian gasim Muzeul de Istorie, adapostit intr-o cladire din secolul al XIX-lea, cunoscuta ca fosta „Scoala cu ceas”. Muzeul de Istorie gazduieste expozitii permanente, ce isi propun sa prezinte aspecte din viata si activitatea vechilor locuitori din Valea Oltului. Muzeul de Istorie detine colectii filatelice, colectie de arme vechi, colectie de tiparituri, de carte veche si multe alte obiecte rare cu valoare istorica.

De la Muzeul de Istorie coborand spre centrul municipiului Ramnicu Valcea descoperim Biserica Toţi Sfinţii, zidita între anii 1762 – 1764. Pentru a ajunge la Episcopia Ramnicului va trebui sa ne intoarcem 300 de metri, urcand pe calea lui Traian, pana in dreptul Colegiului National „Alexandru Lahovari” de unde vom face stanga catre poalele dealului Capela. Aici se afla Episcopia Ramnicului cea de-a doua episcopie a Ţarii Romanesti, mostenitoare si continuatoare a Mitropoliei Severinului.

Revenind la Muzeul de Arta „Casa Simian” si mergand spre dreapta, la o distanta de 200 m se afla Tribunalul Valcea, construit la inceputul secolului al XX-lea si Judecatoria Ramnicu Valcea, construita intre anii 1906-1907 de inginerul Henri Sousskind. Vis-a vis de Judecatorie, la poalele dealului Capela, este amplasata Statuia Independentei ce simbolizeaza „Romania cu chipul indurerat pentru fii ei cazuti vitejeste in lupte”.

La 500 metri de acest loc se afla Parcul Zavoi (la iesirea catre Baile Olanesti), unul din cele mai vechi parcuri din tara si recunoscut ca fiind locul in care s-a cantat pentru prima data, la 29 iulie 1848, imnul national al Romaniei „Deşteaptă-te, române!