Atracții turistice Ocnele Mari

Lectură: 4 minute

Cele mai importante 5 atracții din Ocnele Mari. Ocnele Mari este o stațiune balneoclimaterică situată în județul Vâlcea, care posedă atracții turistice de mare interes: ștrandurile cu apă sărată și bine-cunoscuta salină de la Ocnele Mari. Acestea se înscriu cu succes în categoria de atracții turistice cu rol terapeutic, datorită factorului natural prezent din abundență: sarea. Este locul ideal pentru a vă bucura de efectele terapeutice ale acestui mineral.

Una dintre cele mai importante atracții din Ocnele Mari este Salina. Prin vizitarea acestui obiectiv turistic ai posibilitatea să explorezi galeriile de sare, care prin dimensiunile lor creează adevărate peisaje subterane.

Amenajarea interioară îți oferă zone de relaxare și de odihnă, mici expoziții de artă, răsfirate de-a lungul galeriilor. Există spații de joacă pentru copii, terenuri de sport și inclusiv un patinoar. Biserica din subteran este, de asemenea, un obiectiv turistic inedit!

Ștrandul cu apă sărată este situat în Ocnița, la 2,2 km de Ocnele Mari și face parte dintr-un complex de agrement recent modernizat, care vă pune la dispoziție două bazine cu apă sărată și un bazin cu nămol sapropelic. Zona de plajă este amenajată cu sezlonguri, umbrele și baldachine, amplasate pe zona de nisip și dușuri pentru toaletarea de după cura cu nămol.

In incintă există și un restaurant cu terasă, camping cu căsuțe și vile pentru cazare.

Activitate: din 1 iunie 2024.

Ștrandul cu apă sărată de la Ocnele Mari este amenajat pe gura unei foste mine de sare, mină al cărei fund se află la peste 80 de metri adâncime.

Apele care alimentează bazinele vin din adâncuri și au o concentrație foarte ridicată de sare. Complexul de agrement are în dotare două bazine cu apă sărată și o piscină cu apă dulce pentru copii, șezlonguri, umbrele, baldachine, dușuri, plajă cu nisip fin, loc de joacă pentru copii. Exista posibilitatea de cazare chiar în incintă. Activitate doar în sezonul estival!

Activitate: după 15 iunie 2024.

Dacă ești în căutare de cazare

Sugestii pentru cazare în Ocnele Mari

Casa Trușcă // 1,7 km de salină...

Casa Trușcă // 1,7 km de salină…

Confort şi dotări excelente, curte cu foişor şi grătar, ciubar cu apă sărată.

Casa Lacul Doamnei // 1,7 km de salină...

Casa Lacul Doamnei // 1,7 km de salină…

Pensiune cu servicii premium, SPA și piscină exterioară.

Casa Claus // 1,7 km de salină...

Casa Claus // 1,7 km de salină…

Curte cu foișor, loc de joacă pentru copii, condiții excelente.


Parcul de aventură Buridava este destinat celor care doresc să ia parte la activități de cățărare și aventură în natură! Parcul are organizate 12 trasee cu dificultate progresivă, potrivite pentru vârste mai mari de 4 ani.

Parcul se găsește în Ocnele Mari, vis-a-vis de Ștrandul „Fără Fund”.

Intrarea pe trasee se poate face doar după o echipare adecvată – pentru siguranța. Ținuta sport/outdoor, încălțăminte închisă cu talpă aderentă (nu se acceptă sandale, papuci).

Ecvestria Ranch, Club de călărie și Fermă urbană

Club de călărie în Ocnele Mari, fermă urbană și centru de recreere. Poți participa la ture călare prin împrejurimi unde vei explora natura înconjurătoare! Dacă nu stii să călărești, vei invăța numaidecât! Aici vei descoperi cai fermecători și alte animale prietenoase din ferma noastră urbană.

În Ocnele Mari, se poate ajunge folosind drumul DN 67, distanţa fată de Râmnicu Vâlcea fiind de aproximativ 8 km. Oraşul Ocnele Mari, prin poziţia sa geografică, dar mai ales prin marea bogăţie a subsolului – sarea, a permis dezvoltarea comunităţilor omenești încă din neoliticul final.

Exploatarea zăcământului de sare din zonă se face încă din prima epocă a fierului, dar, mai ales, în perioada următoare, când geto-dacii construiesc în vecinatatea pârâului Sărat o importantă cetate dacică, „Buridava”. Aceasta avea un pronunţat caracter economic, militar, comercial şi religios, înscriind, astfel, acest spaţiu al Ocnelor în circuitul comercial spre Italia, în care erau antrenate şi oraşele greceşti de la Adriatică.

Din 1881, se deschid primele băi sărate, iar, în 1933, Ocnele Mari devine oraş, staţiune balneară şi turistică de interes național.

Asezarea se afla intr-o depresiune, la o altitudine de circa 320 m, fiind strajuita de dealuri cu o altitudine intre 400 si 600 m. Sub aceste dealuri se afla un masiv de sare de circa 600 m grosime, care constituie principala resursa naturala a locului si care fost exploatata din cele mai vechi timpuri, dand dealtfel si numele localitatii („ocnă” însemnând „mină de sare”).

Lacul Sărat – Ocnele Mari

Ocnele Mari – o așezare cunoscută încă din neolitic

Ocnele Mari este o asezare locuita inca din epoca de piatra. Intre dealurile care il inconjoara, pe Valea Bradului, au fost gasite urme a unei asezari din epoca neolitica: unelte din piatra ca topoare, varfuri de lance, cutite sau vase confectionate din lut ars.

Pe la inceputul anilor 1960, un profesor din Ocnele Mari, Gheorghe Mosteanu, descopera intamplator, intr-o gradina a sa din punctul Cosota, niste vase din lut ars, diferite de cele din Valea Bradului, aflata peste deal. Anunta sectia muzeului raional Valcea, si se constata acolo un mare depozit arheologic. Venit de la Facultate de Istorie a Universitatii Bucuresti, profesorul Dumitru Berciu, decide deschiderea unui santier arheologic si este suprins sa constate descoperirea unei cetati dacice vechi de peste 2000 de ani, denumita cetatea Buridava (in traducere cetatea burilor), mentionata de istoricul grec Ptolemeu in scrierile sale.

Cetatea Buridavei

In zona cetatii Buridavei a fost descoperita o necropola unde s-au gasit diferite obiecte cu valoare arheologica precum: ulcioare, cesti si blide din lut ars si un mare depozit subteran de cereale, construit in tuful calcaros al dealului. Langa aceste vestigii se afla o fantana, despre care se spune, intr-o legenda locala, ca ar fi fost construita inca din timpuri indepartate si ca prin conductele din olane arse de lut, s-ar fi alimentat asezarile din aval. Legenda a fost in mare parte confirmata, deoarece s-au gasit o serie de canalizari din olane de lut ars, si chiar la peste 200 m exista o iesire de unde curge apa din fantana. Insasi fantana are o constructie speciala, prezentandu-se de fapt ca un bazin colector subteran, destul de mare, care are o deschidere ingusta pentru a putea fi luata apa cu o ciutura cu cumpana.

Insa descoperirea cea mai importanta de la Ocnele Mari o reprezinta o ceramica cu inscriptia „BUR“, care ar putea avea legatura cu numele Buridava sau chiar cu Burebista. De asemenea, pe un ciob de vas de pamant s-au gasit scrijelite inscriptiile „REB” si „MARK”, acestea ducandu-ne cu gandul la geto-daci.

Dar importanta pare ar fi inscriptia pe o vaza de lut, „Basileo Thiamarcos Epoiei“, care s-a dovedit a fi un rege local contemporan cu imparatul roman Octavian Augustus.