Muzeul Trovanților

Actualizat la: 25.02.2024 • Lectură: 5 minute

Muzeul Trovanților este un muzeu în aer liber, aflat în Costești, la 7 km de Horezu, în județul Vâlcea.

Trovanții sunt formațiuni de piatră unice, sunt compuși în principal din carbonat de calciu și se formează în zone cu soluri bogate în calcar. Au o formă și o consistență neobișnuită, de multe ori având aspectul unor sfere sau alte forme sferice.

Program de vizitare

  • Muzeu în aer liber, deschis non-stop.
  • Tarif vizitare: intrarea liberă. Fără taxă de vizitare.

Apa care conține calciu dizolvat se infiltrează în straturile de sediment și, în timp, începe să depună straturi subțiri de calcar în jurul unor nuclee de sediment sau alte obiecte mici. Acest proces continuă pe parcursul a sute sau chiar mii de ani, rezultând în formarea de pietre rotunde sau ovale, numite trovanți, care se dezvoltă lent și își schimbă forma în timp.

Acestea sunt adesea considerate ca fiind curiozități geologice și atrag mulți turiști și cercetători.

Trovanții din Costești, Vâlcea

Sunt stranii, bizare, au forme sferice, elipsoidale ori au aspectul cifrei opt. Au mărimi diferite, de la câțiva centimetri până la câțiva metri. „Se nasc” într-un deal nisipos, se desprind dintr-o râpă și cad într-o vale. Sunt pietrele din comuna vâlceană Costești, denumite științific trovanți.

Rezervația Naturală Muzeul Trovanților din comuna Costești, județul Vâlcea, a fost înființată prin HG nr. 1581/2005 și este administrată de Asociatia Kogayon, organizație nonguvernamentală de protecție a mediului care are sediul în localitate.

Rezervația „Muzeul Trovanților” este situată în sudul comunei, lângă Drumul Național 67 Râmnicu Vâlcea – Târgu Jiu. Are o suprafață de 1,1 hectare și a fost constituită ca rezervație geologică.

„Muzeul e arie protejată. Noi ne ocupăm de administrarea parcului de când a fost înființat și am semnat un contract cu Agenția pentru Protecția Mediului în acest sens. Am delimitat rezervația naturală Muzeul Trovanților, am securizat accesul mașinilor în zonă cu o barieră, am montat un panou în care sunt trecute informații cu privire la parc, băncuțe și coșuri pentru gunoi. Am mers în zonă și cu câteva grupuri de copii cărora le-am prezentat trovanții și le-am explicat de ce trebuie să protejăm natura”, a explicat Florin Stoican, președintele Asociației Kogayon.


Cauți cazare în apropiere?

Ai mai jos cateva sugestii de cazare în apropierea acestui obiectiv turistic.

Brâncoveanu Glamping // 5,5 Km

Brâncoveanu Glamping // 5,5 Km

Cazare de tip glamping, indiferent de anotimp! Ceva inedit ce merită încercat.

Casa Veche // 10 Km

Casa Veche // 10 Km

O pensiune rustică în Maldărești, care păstrează atmosfera gospodăriilor de odinioară.

Conacul lui Maldăr // 9,5 Km

Conacul lui Maldăr // 9,5 Km

O locație deosebită, cu piscină exterioară situată în Măldărești.


Trovanți pot fi întâlniți în mai multe zone din România, dar cei de la Costești impresionează prin diversitatea formelor. „Costeștiul e singurul loc din Europa unde a fost amenajat un parc pentru aceste formațiuni geologice. Trovanții de aici sunt impresionanți prin dimensiunea lor, de la doi-trei centimetri până la aproximativ cinci metri, dar și prin forma lor”, a spus președintele Asociatiei Kogayon.

Formați într-o deltă, în urmă cu 6,5 milioane de ani

Termenul „trovant” este specific literaturii geologice române și a fost introdus de Gh. Murgoci în lucrarea „Terțiarul din Oltenia, 1907”. Trovanții sau concrețiunile grezoase reprezintă cimentări locale în masa nisipurilor ce le conțin, iar secreția neuniformă a cimentului conduce la diferite forme ale acestora, uneori cu totul bizare.

În Miocenul superior (Moetian inferior – acum 6,5 milioane de ani), în zona în care sunt azi trovanții era un bazin de sedimentare – o deltă. Depozitul de nisip din care ies azi trovanții s-a format prin depunerea succesivă a materialului transportat de râuri de pe continent. Odată cu aceste sedimente din apă s-au depus și produși chimici (carbonați), în exces.

Peste primele nisipuri s-au așezat alte sedimente, care le-au presat, apa eliminându-se prin golurile rămase între particule, iar granulele s-au tasat. Dacă între nisipuri se acumulează o cantitate suficientă de carbonați, prin cimentare ia naștere o gresie. S-au facut numeroase studii pe acesti trovanți și încă se fac. Se știe ca s-au format din straturi de nisip prin care au circulat soluții încărcate cu carbonat de calciu, care a dus la formarea unei gresii.

„Ca rocă, trovanții sunt o gresie silicoasă”, a declarat Florin Stoican. Majoritatea trovanților au formă sferică și elipsoidală, iar cei care sunt uniți au aspectul cifrei opt. Cei mai frumoși sunt cei formați din mai multe elemente sferice.

Muzeul Trovanților, modernizat cu fonduri europene

Muzeul Trovanților din Costești a fost amenajat cu fonduri de la Uniunea Europeana, în cadrul proiectului „Reabilitarea si dezvoltarea infrastructurii generale și turismului în zona cultural-istorică a Depresiunii Horezu”. Proiectul a fost realizat de Consiliul Județean Vâlcea în parteneriat cu consiliile locale din orașul Horezu și din localitățile Măldărești și Costești, pe PHARE 2004-2006. „Proiectul a fost aprobat luna trecută de Comisia Europeană și are o valoare de patru milioane de euro. Din această sumă, 3,6 milioane de euro reprezintă fonduri de la Uniunea Europeană și de la bugetul de stat, iar diferența e asigurată de la bugetul local”, a spus Carmen Alexandrescu, directoarea Departamentului Integrare Europeană din cadrul CJ Vâlcea.

În cadrul proiectului vor fi investiți bani în monumentele locale protejate și de interes mondial și național din orașul Horezu, Costești și Măldărești. „Va fi amenajat și Muzeul Trovanților din Costești, care e unic în Europa”.

Sursa: Gazeta de Sud

Informaţii suplimentare