Muzeul Satului Bujoreni

Lectură: 6 minute

Muzeul Satului Vâlcean este situat în Bujoreni, la aproximativ 4 km de Râmnicu Vâlcea.

Muzeul Satului Bujoreni vă propune un periplu prin satul vâlcean ale cărui valori au fost conservate, pentru a păstra universul spiritual unic, care caracterizează aceasta zonă, unde realitatea se împletește cu mitul, dând viață celei mai sincere exprimari a românismului autentic.

Modelul de așezare rurală tradițională, cu instituțiile ei social-culturale, pe care aveți privilegiul să o cunoasteți, și-a conturat profilul tematic din anul 1969 și a intrat în circuitul turistic de vizitare în 1974, cand s-a considerat că s-a împlinit ca o personalitate distinctă.


Dacă îți plac căsuțele mici de lemn

Căsuțe mici de lemn care îți oferă mai mult timp pentru a redescoperi plăceri simple.

Pura Vida Huts!

Pura Vida Huts!

Dacă îți plac casele mici de lemn, îți recomandăm aceste proiecte →


Totul a fost organizat respectând cu strictețe factorii constitutivi ai unui sat autohton care trăiește cu adevărat, chiar dacă ar fi să luăm în considerare numai faptul că îl insuflețiți prin prezența dumneavoastră în calitate de oaspeți. În cadrul Muzeului Satului Bujoreni veți remarca faptul că gospodăriile și construcțiile comunitare, transferate din diferite localități ale județului, au fost amplasate ținând cont de formele de relief ale zonei în așa fel, încât nimic să nu inspire o atitudine premeditat idilică.

Program vizitare Muzeul Satului Valcean

  • Marti – Duminica: 10:00 – 18:00
  • Luni inchis

Gospodăriile care pun în valoare preocupările tradiționale, meșteșuguri, tehnici populare și construcțiile specializate sunt în măsură să vă ofere imaginea nealterată a satului vâlcean.

Au fost reconstruite o serie de ateliere meșteșugărești: de olărit, de dulgherie-tâmplărie, de prelucrare a părului de capră. Interesante sunt și instalațiile tehnice, morile de mână și cea de apă din zona etnografică Loviștea, piva, cazanul de țuică și o serie întreagă de instalații pentru producerea vinului. În final, dar nu în ultimul rând, credem că veți fi impresionați de arta populară vâlceană, ilustrată în muzeu prin decorarea interioarelor locuințelor și în cadrul atelierelor meșteșugărești, fie că este vorba de piese textile sau de ceramică, din lemn ori metal, fie că este vorba de icoane și mobilier popular. Sperăm că această enclavă de cultură populară, care este Muzeul Satului Bujoreni, să vă fie după vizitare mai aproape de suflet.

Viata spirituala este prezentata cu generozitate, inca de la intrarea in sat, de scoala primara, de biserica de lemn ctitorita in 1785, de troitele si crucile de pe marginea drumului. Hanul este pregatit pentru primirea oaspetilor. Gospodariile sunt in numar de 45, mobilate cu peste 8500 de piese realizate prin mijloace traditionale. Totul este prezentat evolutiv de la stana din zona montana, pana la casa din vatra satului cu una sau mai multe incaperi. Veti remarca in mod deosebit casele cu foisor din zona etnografica Horezu si gospodariile de viticultori din podgoria Dragasani, prezente în Muzeul Satului Bujoreni.

Biserică – Muzeul Satului – Bujoreni

Muzeul este reprezentat prin cele patru sectoare ale sale.

Muzeul Satului Bujoreni – Sectorul Gospodarie

Cuprinde un numar de 42 unitati si peste 12.000 piese muzeistice, ilustrand structura gospodariei, in functie de ocupatiile traditionale: agricultura, pomicultura, viticultura, cresterea animalelor sau o serie de mestesuguri si tehnici populare, urmarind in acelasi timp, diversitatea si evolutia planimetrica si volumetrica a locuintelor cu una sau mai multe incaperi. În Muzeul Satului Bujoreni, se remarca in mod deosebit, casele cu foisor din zona etnografica Horezu (din comunele Maldaresti, Stoenesti, Barbatesti), gospodariile specializate in viticultura, transferate din zona Dragasani (satele Prundeni, Olteanca), in pomicultura (comunele Alunu, Tomsani, Cernisoara) ori in cresterea animalelor din zona montana (satele Boisoara, Pascoaia-Brezoi).
Alaturi de locuinte, in cadrul gospodariilor au fost transferate si o serie de constructii anexe: patule, magazii, fanare, cotete destinate depozitarii unor produse agroalimentare sau pentru cresterea unor pasari si animale.

Sectorul Social

Muzeul Satului Bujoreni are cuprinsa in sectorul social o scoala primara rurala de la inceputul secolului al XX-lea, din vremea lui Spiru Haret, un han de la sfarsitul secolului al XIX-lea din satul Saliste comuna Malaia, o biserica din lemn, construita la 1785 si transferata din comuna Nicolae Balcescu, un scranciob din comuna Stoenesti, iar in perspectiva acest sector va fi completat cu o primarie rurala, precum si cu alte obiective cu valoare arhitectonica.

Sectorul Mestesuguri si Tehnici Populare

Prezinta procedeele si tehnicile de prelucrare a unor materii prime necesare pentru faurirea unor unelte, vase si diferite obiecte de uz casnic, metodele folosite pentru prelucrarea fibrelor vegetale si animale sau tehnicile traditionale pentru obtinerea unor produse animale si vegetale.
In cadrul muzeului a fost transferate si reconstituite o serie de ateliere mestesugaresti – atelierul de olarit din centrul Vladesti (secolul XX), atelierul de dulgherie-tamplarie (secolul XX) din satul Serbanesti, comuna Salatrucel, atelierul de prelucrarea parului de capra (inceputul secolului al XX-lea), din satul Curtea, comuna Popesti, precum si un atelier de fierarie din comuna Prundeni.


Sunt de semnalat si instalatiile tehnice – morile de mana si de apa din zona etnografica Lovistea, cazanele pentru tuica din localitatile Stoenesti si Buda, piva din localitatea Costesti, cuptorul pentru uscat prune din satul Muiereasca de Sus, sau o serie de instalatii pentru obtinerea vinului (teascuri, linuri etc.), organizate in cadrul unor gospodarii de viticultori, transferate din localitatile Mitrofani, Olteanca, Prundeni, din zona podgoriei Dragasani.

Sectorul Constructiilor Specializate

Acest sector este reprezentat în Muzeul Satului Bujoreni prin cateva unitati, ilustrand pe cele din hotarul satului sau din zona montana: troite de drum, transferate din localitatile Govora-sat si Feteni, fantani de hotar, stupine de albine, o stana transferata din muntele Smeurat, un conac de vie transferat din comuna Fartatesti, foisoare de paza etc.

In final, dar nu in ultimul rand valoroasa noastra arta populara valceana este ilustrata in muzeu, prin prezentarea ei in decorarea interioarelor locuintelor, in cadrul atelierelor mestesugaresti, prin piesele textile sau de ceramica, din lemn, metal, de iconografie si mobilier popular.

Reprezentand aceste obiecte, noi consideram ca, marile valori de patrimoniu cultural, pastrate si tezaurizate cu mare grija in acest minunat sat-muzeu, reprezinta radacinile noastre strabune si merita atentia si tot respectul generatiilor actuale.

MUZEUL SATULUI – Bujoreni, Valcea