Localizare

Masivul Cozia

Lectură: 3 minute

Din grupa estica a Carpatilor Meridionali, cuprinsa intre Dambovita si Olt, in partea de sud a muntilor Fagaras, izolate de acestia prin culoarul depresionar al tarii Lovistei, se inalta masivele Coziei, Fruntii si Ghitu, dintre care Cozia se impune ca cel mai interesant si caracteristic sub raport geologic, geografic si turistic. Masivul Cozia este situat in partea central-sudica a Carpatilor Meridionali; este marginit la nord de Tara Lovistei, una dintre cele mai intinse depresiuni intramontane din Carpatii Meridionali. Spre nord-est, micul defileu de la Pripoare al paraului Baiasu separa masivul Cozia de culmea Poiana Spinului, din care, prin Poiana Lunga-Clabucetu-Fata Sf. Ilie-Grohotisu, se ajunge in creasta centrala a Fagarasului, in apropierea lacului Avrig. In vest, intre Lotru si Calimanesti, defileul Oltului la Cozia separa acest masiv de culmile muntilor Capatanii. Aici marginea muntelui e atat de fragmentata, incat versantii abrupti cad direct in apele lacului de acumulare de la Turnu, iar calea ferata a trebuit sa strapunga un sir de tunele in culmile prapastioase ale Coziei.

muntii-capatanii-vedere-de-pe-masivul-cozia
Vedere de pe Masivul Cozia – Calimanesti

Spre sud si sud-est masivul Cozia este despartit de dealurile subcarpatice de catre depresiunea Jiblea-Calimanesti. Inconjurat din trei parti de culoare depresionare joase-Tara Lovistei, Poiana, Jiblea-Calimanesti, ale caror plaiuri intinse au inaltimi medii de 500-700m, masivul Cozia, desi cu inaltimi modeste, de 1300-1500m, se detaseaza net de regiunile limitrofe, aparand ca un bastion izolat, ale carui abrupturi marginale si creste centrale atrag atentia de la mari departari. Masivul Cozia se incadreaza in muntii cu altitudine mijlocie din tara noastra, inaltimile de peste 1000 m ocupand doar circa 20% din suprafata sa. Altitudinile cele mai mari se gasesc in partea centrala, acolo unde varfurile ce se profileaza din cele doua culmi principale, care se sudeaza perpendicular in Vf. Cozia(Ciuha Mare), depasesc frecvent 1500 m: Rotunda-1593 m, Cozia-1668 m, Babolea- 1538 m, Omul – 1558 m, situate pe directia generala vest-nord-est, Ciuha Mica – 1629 m, Durducul (Crucea Ciobanului)-1568 m si Bulzu – 1560 m, ce se insiruie la distante foarte apropiate pe directia nord-vest si sud-est.

Acces

Inconjurat aproape din toate partile de zone joase, masivul Cozia beneficiaza de o retea de drumuri aproape inelara, care leaga toate localitatile de acees in masiv, catre care se poate ajunge cu trenul sau cu mijloace auto. Cai ferate: majoritatea folosesc calea ferata Piatra Olt-Podu Olt-linia 201; in acest sens se recomanda urmatoarele puncte: Calimanesti, unde, din spatele garii exista autobuze care ajung la Jiblea, Caciulata, Cozia, Pausa; statia Turnu; statia Lotru; halta Cornet; statia Caineni.

Rutier

 • DJ 703 G Calimanesti-Salatrucel-Berislavesti-Dangesti;
 • DJ 703 H Caineni-Boisoara-Perisani-Poiana-Salatrucu;
 • DN 7 A catre Brezoi-Voineasa.

Puncte de plecare in drumetie spre vf. Cozia

Calimanesti – Caciulata, Jiblea, Pausa, Seaca, Serbanesti, Varatica, Surdoiu, Pripoare, Baiasu, Perisani, Caineni.

Cazare Cabana Cozia

Sus pe Masivul Cozia, va asteapta Cabana Cozia, pentru a va oferi odihna peste noapte si pentru a va putea pregati pentru continuarea explorarii varfurilor si vailor din zona. Cabana Cozia (1573m), Vf. Ciuha Mica (1629m).

Trasee turistice cu plecare din Caciulata

Aveti la dispozitie urmatoarele rute cu destinatia Cabana Cozia.

 • Caciulata – Pausa – Dealul Pausa – Curmatura „La Troita” – Poiana Stanisoarei – Muchia Vladesei – Muntele Durduc. Marcaj: banda albastra.
 • Durata: 3-4 ore.
 • Observatii: Traseu accesibil tot timpul anului pe segmentul Caciulata – Pausa – Stanisoara si recomandabil numai vara intre Stanisoara si Muchia Vladesei.

 • Gara Turnu – Curmatura „La Troita” – Curmatura „La Melita” – Muntele Scortaru – Stana Turneanu – Muchia Turneanu. Marcaj: banda rosie.
 • Durata: 4 ore.
 • Observatii: Traseu accesibil tot timpul anului (Gara Turnu – Curmatura „La Troita”), pe timp de iarna accesibil doar turistilor cu pregatire tehnica si bine echipati (Curmatura „La Troita” – Stana Turneanu).

 • Caciulata – Cozia – Poiana Bivolari – Stana „La Musetel” – Curmatura „La Troita” – Poiana Stanisoarei. Marcaj: banda galbena.
 • Durata: 2-2 1/2 ore.
 • Observatii: Traseu accesibil tot timpul anului.