Atracții turistice Băile Olănești

Lectură: 3 minute

Atracții turistice și obiective de vizitat în Băile Olănești și în apropiere. Informații generale, imagini și localizarea obiectivelor turistice din Băile Olănești.

Amplasat în stațiunea Olănești, TISA Spa Resort este o destinație populară unde veți găsi piscine interioare cu apă caldă pentru copii și adulți, piscină pentru înot, tobogane acvatice, saune, zonă food. Tot aici puteți beneficia de diferite terapii pentru o stare de bine, masaje terapeutice și multe altele.

Biserica Sfântul Pantelimon

Cunoscută și ca Biserica lui „Horea” din Albac, biserica se află la Băile Olănești și datează din anul 1752. Biserica de lemn, a fost ridicată în satul Albac (județul Alba) și strămutată ulterior având ca destinație finală Băile Olănești. Valoarea culturală și istorică conferă acestei lăcaș de cult statutul de unicat în patrimoniul românesc.

Lacurile cu nuferi din Olănești

Lacurile cu nuferi din Băile Olănești se află aproape de centrul stațiunii. Locația poate fi descoperită relativ ușor din centru, având ca reper Hotelul Olănești sau Pensiunea Noel, pentru a urca fără prea mult efort pe strada Carol Davila sau pe strada Libertății, către Aleea Lacurilor.

Cele două lacuri de apă dulce adăpostesc nuferi de culoare albă și galbenă, care în condiții normale înfloresc prin luna mai și rezistă până în septembrie sau octombrie.

Piscine în Băile Olănești

Puțină bălăceală este binevenită în orice perioadă a anului. Pentru acest lucru recomandăm următoarele piscine din Băile Olănești.

TISA spa Resort

TISA spa Resort

Parc acvatic cu piscină exterioară și piscine interioare cu tobogane, piscine pentru copii, zonă de food, zonă de terapii.

IMPERIAL HOTEL & SPA

IMPERIAL HOTEL & SPA

Hotel cu piscină interioară cu apă caldă, piscină pentru copii și tunel acvatic. SPA wellness și bază de tratament balnear.

Aleea izvoarelor Băile Olănești

Aleea izvoarelor sau aleea de cură balneară pornește din centrul stațiunii (din dreptul Parcului Central) și după un parcurs de aprox. 1,3 km se încheie la Izvorul 24. Aleea urmează în amonte firul râului Olănești și este înconjurată de natură. Datorită poziționării și a vegetației prezente, aleea este umbrită și poate fi parcursă cu plăcere în orice anotimp.

Drumeție către satul Tisa

Pasionații de drumeții pot parcurge traseul către satul Tisa, o destinație populară și ușor accesibilă în orice anotimp. Traseele cu plecare din centrul stațiunii sunt:

 • • Cel mai scurt traseu – urmează aleea de cură balneară și se continuă pe lângă izvoarele 8-14, parcurgând apoi poteca prin pădure până în satul Tisa (2,2 Km).
 • • Traseul mai lung traseu (de aprox. 4,2 Km) – este mai pitoresc și parcurge toată aleea de cură balneară, trece pe lângă izvorul 24 și continuă până la intersecția cu podul către Comanca. Traseul virează apoi la stânga și într-un ușor urcuș parcurge drumul forestier care duce direct către satul Tisa. După intrarea pe traseul forestier, la aprox. 500 m există o troiță, loc umbrit de odihnă și un izvor cu apă rece de munte.

Mănăstirea Sărăcinești este situată la 7 km de Băile Olănești. Această mănăstire, amplasată la poalele munților Căpățânii, este una dintre cele mai vechi din România, fiind sfințită la 1688. Are hramul ”Adormirea Maicii Domnului”.

Schitul Pahomie este situat la 22,5 km de Băile Olănesti, la poalele Munților Căpățanii. Accesul se face pe DN 64, virând spre satul Cheia, apoi pe Valea Cheii, pe un drum forestier accesibil și cu mijloace auto, până la Izvorul Frumos.

O stațiune pentru patru anotimpuri

Baile Olanesti este staţiunea care te ajuta sa iti regasesti echilibrul interior si sanatatea cu ajutorul apelor cu efect terapeutic. Relaxeaza-ti simturile pe aleile umbrite care te duc catre izvoarele cu ape pentru tratament si respira aerul curat din zona. Coboara langa raul Olanesti si asculta susurul apei, închide ochii si lasa-te purtat de energiile subtile ale naturii.

Statiunea Baile Olanesti intruneste doi factori naturali de cura: factorul climatic si topoclimatic local, si factorul hidromineral – apele minerale.

Baile Olanesti ocupa un loc fruntas in Romania in ceea ce priveste numarul de izvoare, debitul total cat si varietatea compozitiei si concentratiei apelor minerale. In statiune se gasesc peste 35 surse hidrominerale, atat ca izvoare naturale, cat si ca rezultat al unor lucrari de foraje si miniere (puturi si galerii). Un numar de 15 izvoare minerale sunt captate pentru cura interna sunt necaptate. Doua izvoare minerale si patru sonde cu apa minerala sunt folosite pentru cura externa (balneatie).

Baile Olanesti si renumele international

In anul 1873 la indemnul dr. Carol Davila au fost trimise mostre ale apelor minerale de la Baile Olanesti la Expozitia Internationala de la Viena, unde a obtinut medalia de aur. Primele studii chimice asupra apelor minerale de la Olanesti au fost efectuate in anii 1829-1830 de catre dr. Karl Friedrich Siller, ceea ce a determinat cresterea numarului de beneficiari ai tratamentului de aici. In anul 1868 dr. Carol Davila l-a indemnat pe chimistul Bernath Londway sa execute studiul chimic al apelor minerale din Baile Olanesti. Renumitul chimist a evidentiat 40 de izvoare minerale si a analizat un numar de 23 de surse hidrominerale distribuite in 4 zone: Valea Olanesti, Valea Tisei, Valea Buduroiu si Valea Ripuroasa.

Gruparea izvoarelor din Baile Olanesti

In 1910 dr. Ion Puturianu a grupat izvoarele minerale din Baile Olanesti in mai multe categorii dupa compozitia chimica si actiunea lor asupra organismului:

 • 14 izvoare iodurate
 • 6 izvoare sulfurate si clorurat sodice
 • 4 izvoare cu ape diuretice
 • 1 izvor bicarbonat, cu emanatii abundente de gaze
 • 2 izvoare purgative
 • 2 izvoare feruginoase
 • 2 izvoare avand compozitie mixta.

In anii 1920-1922 hidrogeologul dr. Knetl de la firma „Rumpel” din Viena in urma studiilor efectuate la Baile Olanesti, a ajuns la concluzia ca debitul si temperatura apelor minerale raman constante sau variaza foarte putin. Au fost cercetate 30 de surse hidrominerale situate pe Valea Olanesti (izvoare minerale nr: 1, 2, 3, 4, 5, 19, 20, 24, 30) pe Valea Tisei (izvoare minerale nr: 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17,18). Odata terminata captarea, sursele hidrominerale au fost supuse investigatiilor fizice si chimice de catre dr. Krizon din Praga, chimistii Meta si Schwartz de la Institutul Geologic, dr. V. Bianu, dr. C. Mihailescu, dr. L. Alexiu, dr. P. Petrescu.

In urma analizelor, in 1926 izvoarele minerale din Baile Olanesti dupa concentratie au fost clasificate in 3 grupe:

 • ape hipotone (izvoarele minerale nr: 24, 12, 11, 14, 10, 6)
 • ape izotone (izvoare minerale nr: 5, 7, 30)
 • ape foarte usor hipertone (izvoare minerale nr: 19, 3, 20).