Baile Olanesti

Băile Olănesti – o stațiune pentru patru anotimpuri

Baile Olanesti este staţiunea care te ajuta sa iti regasesti echilibrul interior si starea de sanatate cu ajutorul apelor cu efect terapeutic. Relaxeaza-ti simturile pe aleile umbrite care te duc catre izvoarele cu ape minerale pentru tratament si respira aerul curat din zona. Coboara langa raul Olanesti si asculta susurul apei, închide ochii si lasa-te purtat de energiile subtile ale naturii.

Statiunea Baile Olanesti este una dintre putinele localitati din tara care intruneste in chip armonios doi factori naturali de cura: factorul climatic si topoclimatic local, si factorul hidromineral constituit din apele minerale. Baile Olanesti ocupa primul loc printre statiunile balneoclimaterice din Romania in ceea ce priveste numarul de izvoare, debitul total zilnic al acestora, ca si varietatea compozitiei si a concentratiei apelor minerale. In statiune se gasesc peste 35 surse hidrominerale, atat ca izvoare naturale, cat si ca rezultat al unor lucrari de foraje si miniere (puturi si galerii). Un numar de 15 izvoare minerale sunt captate pentru cura interna sunt necaptate. Doua izvoare minerale si patru sonde cu apa minerala sunt folosite pentru cura externa (balneatie).

Baile Olanesti si renumele international

In anul 1873 la indemnul dr. Carol Davila au fost trimise mostre ale apelor minerale de la Baile Olanesti la Expozitia Internationala de la Viena, unde a obtinut medalia de aur. Primele studii chimice asupra apelor minerale de la Olanesti au fost efectuate in anii 1829-1830 de catre dr. Karl Friedrich Siller, ceea ce a determinat cresterea numarului de beneficiari ai tratamentului de aici. In anul 1868 dr. Carol Davila l-a indemnat pe chimistul Bernath Londway sa execute studiul chimic al apelor minerale din Baile Olanesti. Renumitul chimist a evidentiat 40 de izvoare minerale si a analizat un numar de 23 de surse hidrominerale distribuite in 4 zone: Valea Olanesti, Valea Tisei, Valea Buduroiu si Valea Ripuroasa.

Izvorul 24 - Baile Olanești

Izvorul 24 – Baile Olanești

Gruparea izvoarelor din Baile Olanesti

In 1910 dr. Ion Puturianu a grupat izvoarele minerale din Baile Olanesti in mai multe categorii dupa compozitia chimica si actiunea lor asupra organismului:

  • 14 izvoare iodurate
  • 6 izvoare sulfurate si clorurat sodice
  • 4 izvoare cu ape diuretice
  • 1 izvor bicarbonat, cu emanatii abundente de gaze
  • 2 izvoare purgative
  • 2 izvoare feruginoase
  • 2 izvoare avand compozitie mixta.

In anii 1920-1922 hidrogeologul dr. Knetl de la firma “Rumpel” din Viena in urma studiilor efectuate la Baile Olanesti, a ajuns la concluzia ca debitul si temperatura apelor minerale raman constante sau variaza foarte putin. Au fost cercetate 30 de surse hidrominerale situate pe Valea Olanesti (izvoare minerale nr: 1, 2, 3, 4, 5, 19, 20, 24, 30) pe Valea Tisei (izvoare minerale nr: 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17,18). Odata terminata captarea, sursele hidrominerale au fost supuse investigatiilor fizice si chimice de catre dr. Krizon din Praga, chimistii Meta si Schwartz de la Institutul Geologic, dr. V. Bianu, dr. C. Mihailescu, dr. L. Alexiu, dr. P. Petrescu.

In urma analizelor, in 1926 izvoarele minerale din Baile Olanesti dupa concentratie au fost clasificate in 3 grupe:

  • ape hipotone (izvoarele minerale nr: 24, 12, 11, 14, 10, 6)
  • ape izotone (izvoare minerale nr: 5, 7, 30)
  • ape foarte usor hipertone (izvoare minerale nr: 19, 3, 20).