Atracții turistice Băile Olănești

Actualizat la: 16.11.2024 • Lectură: 4 minute

Atracții turistice și obiective de vizitat în Stațiunea Băile Olănești și în apropiere. Informații activități de agrement, imagini și localizarea obiectivelor turistice din această zonă.

Piscine cu apă caldă și centre SPA în Băile Olănești

Puțină bălăceală este binevenită în orice perioadă a anului. Găsești în stațiune și piscine cu apă caldă, acoperite și pregătite să-ti ofere tot confortul necesar – inclusiv opțiuni pentru servirea mesei în regim restaurant. Vezi sugestiile noastre de agrement.

Imperial Spa este amplasat în centrul stațiunii Băile Olănești și oferă o experiență completă de relaxare și răsfăț pentru întreaga familie: piscine cu apă caldă pentru adulți și copii, atât la interior cât și la exterior, zonă pentru plajă la exterior cu sezlonguri și umbrele, saună umedă și uscată, bazine Kneipp. Centrul are și restaurant.

Amplasat în stațiunea Olănești, TISA Spa Resort este o destinație populară unde veți găsi piscine interioare cu apă caldă pentru copii și adulți, piscină pentru înot, tobogane acvatice, saune, zonă food. Tot aici puteți beneficia de diferite terapii pentru o stare de bine, masaje terapeutice și multe altele.

De vizitat în Stațiunea Băile Olănești

Repere și obiective turistice aflate în stațiune, ce pot fi vizitate ușor.

Biserica Sfântul Pantelimon din Băile Olănești

Cunoscută și sub numele de Biserica lui „Horea” din Albac, această biserică de lemn, construită în 1752, a fost inițial ridicată în satul Albac, județul Alba, și strămutată ulterior la Băile Olănești, unde se află în prezent. Valoarea culturală și istorică conferă acestei lăcaș de cult statutul de unicat în patrimoniul românesc.

La Turn // Bar & Grill

„La Turn” este o locație în Băile Olănești, deschisă publicului în perioada iulie – octombrie. Un bar-grill care servește băuturi și produse preparate la grătar, cu programul cuprins între orele 10:00 – 21:00.

Turnul, a cărui istorie este legată de doctorul Hoenig și de Casa Regală a României, se află la aproximativ 300 m de parcul Central din Băile Olănești, pe Aleea Izvoarelor.

Lacurile cu nuferi din Olănești

Lacurile cu nuferi din Băile Olănești se află aproape de centrul stațiunii. Locația poate fi descoperită relativ ușor din centru, având ca reper Hotelul Olănești sau Pensiunea Noel, pentru a urca fără prea mult efort pe strada Carol Davila sau pe strada Libertății, către Aleea Lacurilor.

Cele două lacuri de apă dulce adăpostesc nuferi de culoare albă și galbenă, care în condiții normale înfloresc prin luna mai și rezistă până în septembrie sau octombrie.

Aleea izvoarelor din Băile Olănești

Aleea Izvoarelor sau aleea de cură balneară pornește din centrul stațiunii Băile Olănești (din dreptul Parcului Central) și după un parcurs de aprox. 1,3 km se încheie la Izvorul 24. Aleea urmează în amonte firul râului Olănești și este înconjurată de natură. Datorită poziționării și a vegetației prezente, aleea este umbrită și poate fi parcursă cu plăcere în orice anotimp.


Dacă ești interesat de cazare în Băile Olănești

Vezi mai multe sugestii de cazare în Băile Olănești.

Hotel Central

Hotel Central

Hotel cu restaurant amplasat în centrul stațiunii Olănești.

Imperial Hotel & SPA

Imperial Hotel & SPA

Hotel cu restaurant și centru SPA, loc de joacă pentru copii la interior.

Ce poți vizita în împrejurimi

Poți vizita așezăminte monahale, obiective turistice aflate în imediata vecinătate a stațiunii sau ceva mai departe, în munte.

Mănăstirea Sărăcinești este un obiectiv turistic situat la 7 km de Băile Olănești. Această mănăstire, amplasată la poalele munților Căpățânii, este una dintre cele mai vechi din România, fiind sfințită la 1688. Are hramul ”Adormirea Maicii Domnului”.

Schitul Pahomie este situat la 22,5 km de Băile Olănești, la poalele Munților Căpățânii. Accesul se face pe DN 64, virând spre satul Cheia, apoi pe Valea Cheii, pe un drum forestier accesibil și cu mijloace auto, până la Izvorul Frumos.

Schitul se află la 27 km de Băile Olănești și este accesibil pe ruta Valea Cheii – Schitul Pahomie. De la Schitul Pahomie accesul rutier mai este posibil doar 3 km, după care drumul continuă pe cărări de munte, pentru încă aproximativ 2 km. Schitul Pătrunsa este situat pe raza comunei Bărbătești și are hramul „Cuvioasa Paraschiva”, de la numele mamei Episcopului Clement.

Drumeție către satul Tisa, Olănești

Pasionații de drumeții pot parcurge traseul către satul Tisa, o destinație populară și ușor accesibilă în orice anotimp. Traseele cu plecare din centrul stațiunii sunt:

  • • Cel mai scurt traseu – urmează aleea de cură balneară și se continuă pe lângă izvoarele 8-14, parcurgând apoi poteca prin pădure până în satul Tisa (2,2 Km).
  • • Traseul mai lung traseu (de aprox. 4,2 Km) – este mai pitoresc și parcurge toată aleea de cură balneară, trece pe lângă izvorul 24 și continuă până la intersecția cu podul către Comanca. Traseul virează apoi la stânga și într-un ușor urcuș parcurge drumul forestier care duce direct către satul Tisa. După intrarea pe traseul forestier, la aprox. 500 m există o troiță, loc umbrit de odihnă și un izvor cu apă rece de munte.

Despre Băile Olănești, stațiunea pentru patru anotimpuri

Băile Olănești este staţiunea care te ajută să îți regăsești echilibrul interior și sănătatea cu ajutorul apelor cu efect terapeutic. Relaxează-ți simturile pe aleile umbrite care te duc către izvoarele cu ape pentru tratament și respiră aerul curat din zonă. Coboară lângă râul Olănești și ascultă susurul apei, închide ochii și lasă-te purtat de energiile subtile ale naturii.

Băile Olănești • Vedere de pe terasa restaurant Imperial
Băile Olănești • Vedere de pe terasa restaurant Imperial

Stațiunea Băile Olănesti întrunește doi factori naturali de cură: factorul climatic și topoclimatic local, și factorul hidromineral, reprezentat de apele minerale din această zonă.

Băile Olănesti ocupă un loc fruntaș în România în ceea ce privește numărul de izvoare, debitul total cât și varietatea compoziției și concentrației apelor minerale. În această stațiune se găsesc peste 35 surse hidrominerale, atât ca izvoare naturale, cât și ca rezultat al unor lucrări de foraje și miniere (puțuri și galerii). Un număr de 15 izvoare minerale sunt captate pentru cura internă. Două izvoare minerale și patru sonde de ape minerale sunt folosite pentru cura externă, numită și balneație.

Despre Băile Olănești și renumele internațional de stațiune balneară

În anul 1873 la îndemnul dr. Carol Davila au fost trimise mostre ale apelor minerale de la Băile Olănesti la Expoziția Internaționala de la Viena, unde a obținut medalia de aur. Primele studii chimice asupra apelor minerale de la Olănești au fost efectuate în anii 1829-1830 de către dr. Karl Friedrich Siller, ceea ce a determinat creșterea numărului de beneficiari și tratamentului de aici.

În anul 1868 dr. Carol Davila l-a îndemnat pe chimistul Bernath Londway să execute studiul chimic al apelor minerale din Băile Olănești. Renumitul chimist a evidențiat 40 de izvoare minerale și a analizat un număr de 23 de surse hidrominerale distribuite în 4 zone: Valea Olănești, Valea Tisei, Valea Buduroiu și Valea Ripuroasa.

Gruparea izvoarelor din Băile Olănești

În 1910 dr. Ion Puturianu a grupat izvoarele minerale din Băile Olănești în mai multe categorii, după compoziția chimică și acțiunea lor asupra organismului:

  • 14 izvoare iodurate
  • 6 izvoare sulfurate și clorurat sodice
  • 4 izvoare cu ape diuretice
  • 1 izvor bicarbonat, cu emanații abundente de gaze
  • 2 izvoare purgative
  • 2 izvoare feruginoase
  • 2 izvoare având compoziție mixtă.

În anii 1920-1922 hidrogeologul dr. Knetl de la firma „Rumpel” din Viena, în urma studiilor efectuate la Băile Olănești, a ajuns la concluzia că debitul și temperatura apelor minerale rămân constante sau variază foarte puțin. Au fost cercetate 30 de surse hidrominerale situate pe Valea Olănești (izvoare minerale nr: 1, 2, 3, 4, 5, 19, 20, 24, 30) pe Valea Tisei (izvoare minerale nr: 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17,18). Odată terminată captarea, sursele hidrominerale au fost supuse investigațiilor fizice și chimice de către dr. Krizon din Praga, chimiștii Meta și Schwartz de la Institutul Geologic, dr. V. Bianu, dr. C. Mihailescu, dr. L. Alexiu, dr. P. Petrescu.

În urma analizelor, în 1926, izvoarele minerale din Băile Olănesti au fost clasificate în 3 grupe:

  • ape hipotone (izvoarele minerale nr: 24, 12, 11, 14, 10, 6)
  • ape izotone (izvoare minerale nr: 5, 7, 30)
  • ape foarte ușor hipertone (izvoare minerale nr: 19, 3, 20).